SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Ja, esg kan potentielt misbruges, men selvfølgelig skal det ikke afskaffes

Hos Grundfos har man taget esg til sig som et afgørende element for at nå sine fremtidsmål. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018
Hos Grundfos har man taget esg til sig som et afgørende element for at nå sine fremtidsmål. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018

“Virksomhedsformål kommer altså til at afløse esg,” skriver Steen Thomsen profetisk i Børsens kronik 8. november, hvor professoren giver hele fænomenet esg dumpekarakter. Meningerne er mildt sagte delte, for samme dag skrev bestyrelsesformanden for Grundfos sådan her på Linkedin: “Esg is not an option – it is the only option.”

Lad mig dykke lidt ned i professorens kritik af esg, som starter med at citere The Economist, som på lederplads foreslog at reducere esg til bare et e. Altså udelukkende fokusere på klima og CO2. Den kritik handlede mest om at skabe fart i klimaomstillingen og var ikke en principiel kritik af andre samfundsmæssige hensyn hos virksomhederne.

Det at forstå sine aftryk er begyndelsen og ikke enden på at blive mere bæredygtig

Jeg er enig i, at esg-rapportering kan være meningsløs og i værste fald misvisende, men sådan er det med al rapportering. Det giver sjældent mening at sammenligne helt forskellige industrier og virksomhedstyper på ens parametre. Ej heller at antage, at det at blive målt i selv fører til positive ændringer.

Målingen bør være kontekstspecifik og forandringsorienteret. Den gode nyhed er, at moderne esg industristandarder og ny software faktisk gør dette muligt. Det foreslåede “virksomhedsformål” giver selvsagt kun mening, hvis virksomheden faktisk forstår sin baseline, og hvorvidt man flytter sig i den rigtige retning.

Esg-rapportering er en ny disciplin, der er mere kompleks end finansiel rapportering, men er hyperrelevant. Ordentligt udført fokuserer den netop på de centrale aftryk og ikke på irrelevante effekter for omgivelserne. Flere af de store esg-rapporteringsstandarder konvergerer herudover, hvilket vil reducere den nuværende støj. EU kommer igen til at lede vejen her.

Bare fordi esg-rapportering er komplekst, og potentielt kan misbruges, betyder det ikke, at vi skal droppe ambitionerne om at kunne holde virksomheder op på deres aftryk på samfund og planet. Det at forstå sine aftryk er begyndelsen og ikke enden på at blive mere bæredygtig, men selvfølgelig skal vi ikke droppe esg.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu