SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kultur fremhæves, mens kreative erhverv glemmes – det skader det kulturelle økosystem

Der blev talt om kultur under valgkampen, men der blev talt alt for lidt om de virksomheder, der er med til at skabe kultur. De kreative erhverv. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der blev talt om kultur under valgkampen, men der blev talt alt for lidt om de virksomheder, der er med til at skabe kultur. De kreative erhverv. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Valget er veloverstået. Nu pågår regeringsforhandlingerne. Der blev talt om kultur under valgkampen, men der blev talt alt for lidt om de virksomheder, der er med til at skabe kultur. De kreative erhverv. Det håber vi i Dansk Erhverv, at en kommende regering vil lave om på.

Kultur er ofte beskrevet som det, der samler os. Det er rigtigt; det er scenerne, hvor vi mødes. I fællesskaber. Men de kreative erhverv går under radaren – de virksomheder, der meget ofte leverer indhold til kulturens scener. Festivalerne, er ikke meget uden musikindustrien. Biograferne, er ikke meget uden filmindustrien.

Lad os begynde at tale om, at de kreative erhverv leverer værdi

Bibliotekerne er ikke meget uden forlagene. Kultur og kreative erhverv er i mange sammenhænge et økosystem, hvor kunstnere og produktion og formidling hænger sammen. Derfor er vi også nødt til at rette fokus på de kreative erhverv, når vi taler om vigtigheden af kultur. For det er virksomheder med medarbejdere og ordrebøger, bundlinjer og vækstrater, der skaber indhold til kulturen.

Det er jo interessant, at når vi kigger på virksomhederne inden for de kreative erhverv, tegner der sig et billede af en sektor, der er i rivende udvikling og vækst. Det viser nye tal fra Dansk Erhverv. Omsætningen er braget afsted siden coronakrisen og udgjorde 277 mia. kr. i 2021. Beskæftigelsen tog et dyk under corona, men er siden vendt tilbage og ligger faktisk over niveauet fra før corona – med 350.000 fuldtidsbeskæftigede. Særligt eksporten har markeret sig med en rekordvækst i 2021 på samlet 130 mia. kr. Her tegner den audiovisuelle produktion, altså spil, film, tv, musik m.m., sig for en markant vækstrate på 152 pct. på bare ti år.

Det vidner om, at man ude i verden er blevet opmærksom på, at danske virksomheder leverer unikke produkter, der i stigende grad står stærkt i et globalt marked.

Det er på tide de kreative erhverv kommer på radaren – som en sektor i vækst. Det skal vi i langt højere grad have blik for, og vi skal være med til at understøtte væksten. For der er udfordringer ift. erhvervenes rammevilkår. En stor mangel i sektoren på kvalificeret arbejdskraft, mangel på vækstkapital, manglende afklaring af rettighedsspørgsmål f.eks. inden for den audiovisuelle branche; manglende fokus på det store eksportpotentiale.

Det er godt, vi er enige om, at kultur har værdi. Lad os begynde at tale om, at de kreative erhverv leverer værdi.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu