KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Vi må vinke farvel til datacentrenes store grønne bidrag på grund politiske benspænd

Politisk er der indsat et prisloft for de omkostninger, et fjernvarmeselskab må indregne i sine priser til forbrugerne
Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Ritzau Scanpix
Politisk er der indsat et prisloft for de omkostninger, et fjernvarmeselskab må indregne i sine priser til forbrugerne Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Vi deltager i videokald, ser fotos på sociale medier og kommunikerer digitalt med det offentlige som aldrig før. Vores dataforbrug er på himmelflugt.

Al den data flyder gennem datacentre, og det betyder et stigende strømforbrug til køling af datacentre. Samtidig er det yderst attraktivt for globale tech-giganter at bygge deres store datacentre i Danmark, af mange årsager.

Tilsammen vurderer Energistyrelsen, at elforbruget til datacentre i Danmark i 2030 vil være fire gange højere end i dag. Det kalder til himlen på handling, som kan reducere klimabelastningen.

En handling med stort uudnyttet potentiale er at bruge overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmenettet, hvor den kan være med til at opvarme tusindvis af boliger i lokalområdet. Teknologien gør det allerede muligt i dag. Der er bare ét problem. Et politisk benspænd betyder, er vi stadig i Danmark er langt fra at udnytte varmen.

Viljen til at udnytte overskudsvarmen er ellers stor

I slutningen af hvert år fastsættes et politisk prisloft for de omkostninger, et fjernvarmeselskab må indregne i sine priser til forbrugerne. Det nuværende loft er på et niveau, hvor fjernvarmeselskaberne dropper at investere i systemer til at flytte overskudsvarmen fra datacentre over i fjernvarmenettet.

Som leverandør af datacentre er prisloftet uden den store betydning. Vi sælger ikke overskudsvarmen. Vi giver den væk. Men så længe det er en underskudsforretning for fjernvarmeselskaberne at udnytte varmen, siver den ud i luften. Samtidig kan de ende med at fyre med naturgas.

Vores seneste projekt i Globalconnect er med Høje-Taastrup Kommune, og det kan altså meget vel blive et af de sidste, hvis prisloftet ikke ændres. Det giver ingen mening. Og det virker som et unødigt benspænd af den grønne omstilling.

Viljen til at udnytte overskudsvarmen er ellers stor på begge sider af vandrørene. Datacentre vil fortsætte med at investere i bedre køling og energieffektive løsninger, og fjernvarmeselskaber vil meget gerne bruge den gratis overskudsvarme til at opvarme boliger. Men vi kan vinke farvel til det store grønne potentiale, så længe en politisk fastsat økonomisk straf spænder ben.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis