SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Kommentar | Las Olsen: Her er de økonomiske lyspunkter i en ellers sort og kriseramt tid

Det er især i byggebranchen, at man har svært ved at skaffe arbejdskraft for tiden. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Det er især i byggebranchen, at man har svært ved at skaffe arbejdskraft for tiden. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det er nemt at se, at der er problemer. Inflation, krig, forsyningsproblemer, voldsomt stigende boligrenter, faldende huspriser, faldende realløn, virksomheder og husholdninger sendt i knæ af energipriserne, faldende aktiekurser, svag euro (og dermed krone) og generelt bare meget stor usikkerhed på både finansielle markeder og i det hele taget, for nu bare at nævne det mest iøjnefaldende. Og det er blevet bemærket.

Danmarks Statistiks målinger viser, at danskerne nu har en mere negativ vurdering af landets udvikling over det seneste år, end da det gik allerværst under finanskrisen.

Jeg er enig i alle problemerne, men jeg synes også, det er værd at fremhæve de ting, der trods alt går ganske godt. Der er for eksempel godt 100.000 flere, der har et job, end der var for et år siden. Bnp er 3,6 pct. højere, og vi har lige en produktion og indkomst, der givetvis er højere end økonomiens underliggende potentiale.

Arbejdsløsheden har kun meget få gange været lavere, og antallet af ledige stillinger har formentlig aldrig været højere. Der er flere konkurser nu, end dengang der var coronahjælpepakker, men antallet er langt fra, hvad det normalt er under kriser. Danmarks betalingsbalanceoverskud ligner noget fra en oliestat, og de offentlige finanser er ekstremt stærke med overskud hele vejen gennem coronakrisen.

Vi befinder os faktisk ikke i en klassisk økonomisk krise såsom finanskrisen, hvor virksomhederne ikke kan sælge varer, og folk ikke kan finde et job

Forklaringen her er ganske oplagt. Bnp-vækst og offentlige finanser er abstrakte størrelser, der kun indirekte og over tid betyder noget i de flestes hverdag. Arbejdsløshed og konkurser er noget meget konkret, men selv i de dybeste kriser er det noget, der kun berører et relativt lille mindretal, som til gengæld bliver hård ramt.

Omvendt er inflationen noget, der påvirker os alle sammen. Det må være et meget lille antal danskere, der ikke har fået udhulet deres købekraft over det seneste år. Og jeg skal gerne indrømme, at jeg også har svært ved at fokusere på de lyse sider af situationen, når der raser en krig nogle hundrede kilometer væk iværksat af et Rusland, der også truer os.

Når man bliver spurgt til udviklingen i fortiden, er det svært ikke at skele lidt til fremtiden også. Her står vi i den usædvanlige situation, at vi kan forudse en afmatning. Normalt siger vi, at hvis man kan forudse en afmatning, kan man også undgå den f.eks. ved at sætte renten ned.

Men den går ikke denne gang, på grund af den høje inflation. Så ja, afmatningen kommer, men prognoserne taler om en periode over de kommende år, hvor bnp og beskæftigelse stadig er over deres langsigtede trend – bare knap så meget over som nu. Hvis altså prognoserne holder. Der er klart nok usædvanligt meget, der kan gå galt lige nu.

Alt dette ikke for at sige, at det hele går fint, for det gør det jo helt åbenlyst ikke, og høj inflation og faldende købekraft er voldsomt usædvanlige og ubehagelige fænomener. Det er for at sige, at vi faktisk ikke befinder os i en klassisk økonomisk krise såsom finanskrisen, hvor virksomhederne ikke kan sælge varer, og folk ikke kan finde et job. Og det synes jeg trods alt er værd at glæde sig over midt i alle problemerne.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu