SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Pressede direktioner risikerer enorme sikkerhedsbøder fra EU

Virksomheder, der arbejder med f.eks. energi eller anden infrastruktur, risikerer store bøder efter, EU-Parlamentet vedtog krav om mere cybersikkerhed. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Virksomheder, der arbejder med f.eks. energi eller anden infrastruktur, risikerer store bøder efter, EU-Parlamentet vedtog krav om mere cybersikkerhed. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I sidste uge vedtog EU-Parlamentet sikkerhedsdirektivet NIS2, som skruer voldsomt op for kravene til cybersikkerhed hos over 1000 danske virksomheder, fordi de arbejder med infrastruktur, som har kritisk betydning for vores samfund – f.eks. energi, transport og vand.

Nu starter et kapløb med tiden: Allerede om 21 korte måneder (medio 2024) skal forbedringerne være på plads. Ellers kan der gives bøder på 2 pct. af virksomhedens global årsomsætningen eller op til 10 mio. euro.

Bottom line er: Risikoen for bøder er til stede

Til historien hører også, at NIS2-kravene ligger på et niveau, der langt overstiger, hvad de fleste virksomheder kan præstere i dag. I det perspektiv er 21 måneder særdeles kort tid. Situationen kræver hurtig indsats, men det er ikke den reaktion, jeg ser derude – ikke endnu i al fald.

Hver dag er jeg i dialog med C-level i store danske virksomheder, og her kan jeg konstatere, at de pt. kæmper med udfordringer, som de aldrig har stået overfor før: høj dollarkurs, høj inflation, dyr energi, dyre råvarer og ustabile leverancer for blot at nævne nogle få.

Presset på bundlinjen skaber fare for, at compliance med NIS2 ryger i “det ordner vi senere”-bunken af opgaver. Og for at gøre ondt værre er mange direktioner og bestyrelser ikke klar over, hvor store infrastrukturelle ændringer, der faktisk skal til for at indfri NIS2-kravene. Men bottom line er: Risikoen for bøder er til stede.

Der er ingen kære mor – alle virksomheder, der vil være sikre på at undgå bøder i millionklassen, bør starte deres forberedelser nu. Hvordan der opnås compliance, varierer fra virksomhed til virksomhed. Men her er to råd, der passer til alle:

1) Ledelsen bør fra starten skære igennem de traditionelle (læs: langsommelige) magtstrukturer, der typisk hersker mellem de forskellige afdelinger. Ellers går der lynhurtigt politik i beslutningerne, og det tager tid. Alle skal med på vognen og løfte i flok. Den ordre kan kun komme fra direktionsgangen.

2) Lad jeres sikkerhedspartner gennemføre et NIS2-assessment, så I får overblikket til at planlægge og gennemføre præcis de forbedringer, der skal til for at nå compliance – før tiden rinder ud.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu