SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | De fleste har kun været en del af opturen – nu skal der tænkes langt mere over deres investeringer

Det er en god idé at sprede sine risici, når der skal investeres. Aktieindeks, bolig og obligationer er attraktive efter kursfald, men også alternativer som guld og kunst er gode overvejelser. Arkivfoto: Luke Macgregor/Reuters/Ritzau Scanpix
Det er en god idé at sprede sine risici, når der skal investeres. Aktieindeks, bolig og obligationer er attraktive efter kursfald, men også alternativer som guld og kunst er gode overvejelser. Arkivfoto: Luke Macgregor/Reuters/Ritzau Scanpix

Under coronakrisen var investeringslysten blandt danskere højere end nogensinde før. Masser af nye investorer strømmede til fra alle aldersgrupper og har kun erfaring med opture.

De sidste par årtier har danskere med formue faktisk været så forkælede, at de kunne se høje afkast på næsten hvad som helst, de investerede i.

De kommende år bliver vi nødt til at tænke os lidt mere om, når vi placerer pengene

De kunne smide pengene i en bolig – eller ét værdipapir, der passivt følger verdensindekset for aktier – måske krydret med en pose blandede obligationer – og derefter se solide afkast i nærheden af 10 pct. år efter år.

Det var en luksus, som man ikke kan blive ved med at tage for givet. I år har investorerne fået et rap over nallerne, for stort set alle aktivklasser er i modvind.

De kommende år bliver vi nødt til at tænke os lidt mere om, når vi placerer pengene. Der kan komme recession, og vi skal sænke forventningerne i en årrække, som Rådet for Afkastforventninger også har meddelt.

Dagene med ultralave renter og lav inflation er sat på hold.

Gennemsnitsprisen på aktier i verdensindekset sammenholdt med virksomhedernes årlige indtægter har været usædvanligt høj de seneste år. Sidste år var den på det næsthøjeste niveau i 70 år.

Spred dine risici

Siden inflationen har du sikkert hørt flere eksperter tale om, at der ikke er noget sted at flygte hen. Men nu har der været store fald på tværs af markeder – og jo, de kan falde yderligere, men sandsynligheden bliver mindre og mindre.

Tommelfingerreglerne er at sprede sine risici på flere områder, f.eks. aktieindeks, bolig, ja selv obligationer er attraktive efter kursfald nu – og alternative investeringer som guld og kunst er værd at tage med i overvejelserne.

Det er sundt at lære lidt om, hvordan man passer på sine penge. Så måske er modvinden på markedet, det, der skal til, for at de mange danskere, der er begyndt at investere for nyligt, får motivationen og de nødvendige hår på brystet, som de skal bruge for at holde fast ved den gode vane, som investering er.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu