SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | McKinsey: Griber Norden chancen og skaber Sustainability Valley, kan gevinsten blive 950 mia. kr. og 1 mio. nye job

CO2-fangst og lagring, som f.eks. er målet på Amager Bakke i København, er en ud af syv grønne vækstindustrier, som danske virksomheder bør satse på. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
CO2-fangst og lagring, som f.eks. er målet på Amager Bakke i København, er en ud af syv grønne vækstindustrier, som danske virksomheder bør satse på. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Griber Danmark og resten af Norden chancen og skaber Sustainability Valley, kan gevinsten blive 950 mia. kr. og 1 mio. nye job

Danske virksomheder arbejder allerede målrettet på at mindske deres eget klimaaftryk, og samtidig er mange af vores virksomheder langt med at udvikle nye grønne teknologier og løsninger, som vil kunne hjælpe hele verden gennem den grønne omstilling. Potentialet er enormt, hvis virksomheder på tværs af dansk erhvervsliv går offensivt efter den globale grønne førertrøje og træffer modige valg, som kan skalere deres grønne løsninger hurtigere.

I en ny nordisk analyse har vi i McKinsey identificeret en række globale, grønne vækstindustrier, som i de næste årtier kommer til at vokse voldsomt og gøre en markant forskel for klodens klimaudfordringer. Der er store first-mover-fordele inden for disse industrier for de virksomheder og lande, der har viljen og modet til at gå først. Vi har i Danmark historisk set vist mod til at gå efter nye grønne løsninger, men vi skal i højere grad tænke globalt og vækste vores virksomheder langt hurtigere. Griber vi det rigtigt an i Norden, har vi potentialet til at blive et førende grønt innovationsområde, der kan udvikle og udbrede grønne løsninger til verden – et nyt Sustainability Valley.

Hurtigere ud i verden

På ét meget væsentligt punkt halter vi dog efter en række af de lande, vi sammenligner os med. Danske virksomheder vækster ikke lige så hurtigt som eksempelvis italienske, franske, tyske og amerikanske virksomheder, og det kan betyde, at danske virksomheder ikke får den globale gennemslagskraft, som er nødvendig for at kunne spille en rolle i den globale grønne omstilling.

Fra politisk hold er der behov for at få sat rammevilkår, der skaber det rette både push og pull for nye grønne teknologier og gør det muligt for virksomhederne at skalere meget hurtigere end i dag

Vores analyse viser, at vi frem mod 2030 i Norden samlet kan realisere 950 mia. kr. i bnp og skabe op mod 1 mio. nye job på tværs af de nordiske lande, men det afhænger af, om erhvervslivet i Danmark og Norden lykkes med at introducere grønne teknologier og løsninger til det globale marked hurtigere. Det kræver bl.a., at vi i Norden bliver bedre til at tænke globalt fra start af, udnytter vores høje uddannelses- og kompetenceniveau, vores modenhed på offentlige-private samarbejder samt vores styrkepositioner inden for innovation og udvikling af ny teknologi.

Sustainability Valley?

Vi står stærkt her i Danmark og Norden. Ligesom i 1990’ernes Silicon Valley har vi også i Norden god adgang til kapital gennem internationale private equity-fonde med grønt fokus, og derudover har vi samme stærke kultur for samarbejde mellem startups, virksomheder, universiteter og andre offentlige institutioner. En anden lighed er vores store teknologiske kapital. Vi har en høj andel af grønne patenter pr. indbygger, vi har mange bæredygtige startups, og danske virksomheder er blandt de bedste, når det gælder investeringer i udvikling af ny teknologi ift. vores bnp. Tre danske virksomheder er kåret blandt verdens ti mest bæredygtige, og Danmark sidder pt. på både første- og andenpladsen.

I Norden går vi desuden foran i vores indsats for at mindske eget klimaaftryk. Vi har altså meget at være stolte af og meget at byde ind med. Tilsammen giver det vores virksomheder en unik mulighed for at tage deres grønne viden, teknologi og løsninger globalt og hjælpe hele verdens befolkninger med at begrænse deres klimaaftryk.

Fra virksomhedernes side kræver det først og fremmest en højere skaleringsevne samt modet til at tænke globalt fra start. Fra politisk hold er der behov for at få sat rammevilkår, der skaber det rette både push og pull for nye grønne teknologier og gør det muligt for virksomhederne at skalere meget hurtigere end i dag. Politikerne kan f.eks. skele til erfaringerne fra skaleringen af den danske vindindustri samt opbygningen af det svenske startup-miljø.

Hvis Danmark ikke skal gå glip af det store grønne forretningspotentiale, bør der investeres massivt i at skabe nye startups inden for bæredygtighed samtidig med, at de mest lovende grønne startups skaleres med det mål at skabe 25-35 globale grønne vækstkometer. Tiden er inde til, at vores store danske virksomheder accelererer den grønne omstilling af deres forretning, så de på den måde sikrer sig førerpladsen globalt på nye grønne løsninger og teknologier.

Forudsætningerne for at Danmark sammen med det øvrige Norden kan indtage en førende position på bæredygtighedsområdet er fuldt til stede, men der er også meget på spil. Potentialet er enormt, hvis danske grønne virksomheder formår at skalere meget hurtigere. Hurtig vækst og global rækkevidde er altafgørende, hvis vores virksomheder skal spille en aktiv rolle i de globale grønne vækstindustrier, der kommer til at forme verden. Det vil kræve modige træk fra alle samfundsaktører – de store virksomheder, de små startups og den offentlige sektor.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu