KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

“Ligesom Mærsk skal du nu også til at konkurrere på et nyt parameter”

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fik tidligere på måneden æren af at navngive Mærsks nye skib, der er det første i verden bygget til at sejle på grøn metanol. Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fik tidligere på måneden æren af at navngive Mærsks nye skib, der er det første i verden bygget til at sejle på grøn metanol. Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Mærsks lancering af en række nye fabrikker rundt om i verden, der skal levere grønt brændstof til skibstransporten, har, med rette, fået stor opmærksomhed.

Det kræver enorme investeringer, men Mærsk gør det ikke for deres (lyse)blå øjnes skyld. Det skyldes et pres fra containergigantens kunder, der igen mærker et pres fra deres kunder – som i den sidste ende stammer fra enkeltindivider.

Det er en udvikling, der – om end i mindre målestok – kommer til at præge virksomheder med større og større kraft i de kommende år.

Folketinget har vedtaget en af de mest ambitiøse grønne målsætninger i verden. Men det har hele tiden stået klart, at vi aldrig når i mål med politisk handling alene. Virksomhederne er essentielle i den proces, og den udstiller en virkelighed, der er radikalt anderledes end for bare et årti siden.

Der er brug for, bestyrelser rundt om i virksomhederne ser på sig selv med et kritisk blik for at vurdere, om de rette kompetencer er til stede

Tendenser i samfundet slår igennem hurtigere og mere voldsomt end tidligere. Det kræver nysgerrige og handlekraftige ledelser at kunne tackle de udfordringer, der venter.

Der er mere end 60.000 bestyrelser i Danmark. Langt de fleste i mindre virksomheder – milevidt fra Mærsk. Men det fritager ikke virksomhederne fra at tænke visionært og være i stand til at identificere forbrugertendenser, inden de bliver til egentlige handlemønstre.

Det kræver mod i bestyrelsen, ligesom det kræver mod at ændre i selvsamme bestyrelse, så den hele tiden afspejler de udfordringer, virkeligheden byder. Hvis kundernes værdigrundlag pludselig ændrer sig, har den dygtige og værdiskabende bestyrelse set det komme – og handlet derefter.

I Mærsks tilfælde kræver det gigantiske investeringer. I meget mindre målestok er der brug for, bestyrelser rundt om i virksomhederne ser på sig selv med et kritisk blik for at vurdere, om de rette kompetencer er til stede. Om den nuværende bestyrelse og ledelse er i stand til at identificere de strømninger, der kommer til at definere fremtidens konkurrencesituation – og tør skifte ud, hvis der er for få værdiskabende medlemmer. Det er ganske enkelt rettidig omhu.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis