KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Skattepolitiskchef: Lavere selskabsskat vil gavne alle danske virksomheder

Dansk Erhverv repræsenterede ikke kun sine store medlemmer, da adm. direktør Brian Mikkelsen foreslog at droppe en række erhvervsstøtteordninger. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Dansk Erhverv repræsenterede ikke kun sine store medlemmer, da adm. direktør Brian Mikkelsen foreslog at droppe en række erhvervsstøtteordninger. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

I Børsen den 11. september 2023 kritiserer Per Nørgaard, at vi i Dansk Erhverv har foreslået, at man skal sanere erhvervsstøtten og bruge pengene på generelle skattelettelser af selskabsskatten og aktieindkomstskatten.

Vi er faktisk lidt forundrede over kritikken. For det første har vi som land en interesse i, at vi indretter vores skattesystem bedst muligt – i dag er dette ikke tilfældet. Selskabsskatten er den mest produktivitetshæmmende skat – og bør derfor være så lav som mulig. Og vi har Nordens højeste aktieindkomst, så derfor mener vi, at det giver god mening at sænke netop disse to skatter.

Vi hiver med vores forslag ikke tæppet væk under smv’erne

Selskabsskatten bliver ofte udlagt en skat på de største virksomheder, men faktum er, at alle virksomheder forhåbentligt får overskud og dermed har glæde af en lavere selskabsskat – dette gælder stor som lille. Aktieindkomstskatten er en skat, som faktisk meget målrettet er skadelig for mindre virksomheder. Vi kan nemlig se, at investeringer i mindre virksomheder ofte er drevet af personlige investorer. Den høje danske aktieindkomstskat er formentlig den enkeltstående negative faktor for, hvorfor vi ikke har en aktiekultur, som vi for eksempel ser det i Sverige.

Vi anerkender, at en stor del af erhvervsstøtten går til gode og prisværdige formål herunder diverse Erhvervsråd, og det skal da også bemærkes, at vi kun foreslår en sanering på 4,5 mia. kr. af den 42 mia. kr. store erhvervsstøtte. Så de bedste erhvervsstøtteordninger med højest effekt og udbytte skal naturligvis fortsætte.

Dansk Erhverv har givet bolden op til, hvad vi forventer bliver en god og frugtbar debat, om hvordan vi kan få justeret erhvervsstøtteordningerne, mod at hele provenuet geninvesteres i erhvervslivets generelle rammevilkår. Det kræver selvfølgelig, at der er politisk flertal til at gøre noget ved sagen. Og vi sætter os meget gerne sammen med de andre erhvervsorganisationer og laver et endeligt oplæg til, hvilke erhvervsstøtteordninger, der kan afskaffes. Det er selvfølgelig et arbejde, der skal gøres grundigt og godt.

Vi mener derfor ikke, at vi med vores forslag hiver tæppet væk under smv’erne – men faktisk, at vi fremadrettet vil skabe meget bedre vilkår for smv’erne, og at nogle af dem faktisk vil kunne vokse sig store i Danmark.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling