SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Erik Bjørsted: En strammere finanspolitik vil ikke sænke inflationen mærkbart, men øge chancen for en recession

Fordi økonomien bevæger sig ind i en lavkonjunktur, er der ikke grund til at stramme finanspolitikken endnu mere, end der er lagt op til i finanslovsforslaget. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Fordi økonomien bevæger sig ind i en lavkonjunktur, er der ikke grund til at stramme finanspolitikken endnu mere, end der er lagt op til i finanslovsforslaget. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Alle går i denne tid og håber, at inflationen snart vil aftage. Skuffelsen var derfor stor, da tal i sidste uge viste, at inflationen endnu engang steg. Inflationen er nu på 10,1 pct. Forud for offentliggørelsen af tallene var der et begrundet håb om, at inflationen ville aftage, fordi el- og gaspriserne er faldet. Det var desværre et forgæves håb.

Mens priserne fortsat skyder i vejret, er lønstigningerne omvendt meget afdæmpede. Lønningerne er slet ikke accelereret i samme omfang som priserne. I andet kvartal var lønstigningstakten på 3,4 pct., og i tredje kvartal var lønstigningstakten på 3,5 pct. I betragtning af, at arbejdsløsheden er historisk lav, og arbejdskraften er i restordre, må det betegnes som beskedne lønstigninger.

Det viser, at arbejdsgiverne er sluppet billigt, men derudover vidner tallene om, at der ikke er blevet sat gang i en lønprisspiral, som mange har frygtet. Det understreger også, at den tårnhøje inflation ikke er skabt af indenlandske forhold. Inflationen er kommet til os udefra gennem stigende priser på importvarer, som har presset priserne op. Heri ligger der en vigtig erkendelse for politikerne.

For når inflationen kommer til os udefra, vil en strammere finanspolitik, som mange i øjeblikket advokerer for, ikke sænke inflationen mærkbart

For når inflationen kommer til os udefra, vil en strammere finanspolitik, som mange i øjeblikket advokerer for, ikke sænke inflationen mærkbart. Til gengæld vil en strammere finanspolitik sandsynligvis sende dansk økonomi ud i en hård recession.

Samtidig viser en beregning foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at selv hvis vi strammer finanspolitikken med 1 pct. af bnp ved at skære ned i antallet af offentligt ansatte med 20.500 personer, vil det kun bidrage til at sænke inflationen med 0,1 pct. Beregningerne viser altså tydeligt, at en strammere finanspolitik ikke løser problemet med den høje inflation. Det er også værd at bemærke, at økonomien er ved at bremse op. Det gælder blandt andet det private forbrug, hvor forbrugerne nu spænder livremmen ind.

Ja, beskæftigelsen vokser stadig, men beskæftigelsen reagerer typisk med et par kvartalers forsinkelse i forhold til væksten.

På et tidspunkt vil beskæftigelsen også begynde at falde, ligesom køen af ledige vil blive længere. Økonomien er ved at bevæge sig ind i en lavkonjunktur, og der er ikke nogen grund til at gøre nedturen værre ved at stramme finanspolitikken endnu mere, end der er lagt op til i finanslovsforslaget.

De økonomiske vismænd mener heller ikke, at der er grund til at stramme finanspolitikken mere, end der lægges op til i finanslovsforslaget.

Gode nyheder i mørk tid

Ovenpå de skuffende inflationstal har der heldigvis også været gode nyheder. Producentpriserne er faldet to måneder i træk, og det giver håb om, at inflationen snart aftager. Producentpriserne er de priser, som virksomhederne tager, når de handler med andre virksomheder, og det er en vigtig strømpil for, hvordan forbrugerpriserne fremadrettet udvikler sig.

Derfor er det et rigtig godt tegn, at producentpriserne nu er begyndt at falde.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads