KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Moderaterne: Kære Konservative, vi glæder os til at diskutere international arbejdskraft – også med jer

Moderaternes foreslår, at danske virksomheder skal kunne ansætte al den arbejdskraft, de vil, så længe de er på en overenskomst med tillidsmand. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Moderaternes foreslår, at danske virksomheder skal kunne ansætte al den arbejdskraft, de vil, så længe de er på en overenskomst med tillidsmand. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

De fleste kan godt skelne mellem et konstruktivt indspark og et surt opstød – men åbenbart ikke alle, og i mandags leverede Helle Bonnesen (K) det sidstnævnte i sin kritik af Moderaternes forslag om, at danske virksomheder skal kunne ansætte al den arbejdskraft, de vil, så længe de er på en overenskomst med tillidsmand.

Den primære kritik går på, at forslaget er et forsøg på at presse danske virksomheder over i røde fagforeninger. At de virksomheder, der ikke vil lade sig trække rundt i manegen, efterlades med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), som har en træg og langsommelig behandlingstid.

Hvad Bonnesen har glemt at reflektere over, er, at når en lang række virksomheder går uden om Siris dobbeltkontrol, vil presset jo lette betydeligt – hvorfor de virksomheder, som ikke gør brug af overenskomstordningen, alligevel vil opleve bedre og hurtigere behandlingstid, og Siri får tid til at opdatere og effektivisere deres overbelastede arbejdsgange. Det er vist det, man kalder en win-win-situation.

Man skal også forstå, at de krav, som Siri stiller til de virksomheder, der ansøger om international arbejdskraft, overlapper med de krav, der reguleres af overenskomsterne, hvorfor der uanset hvad er tale om et meningsløst dobbeltarbejde.

Hvad Bonnesen også glemmer, er den række forslag, som Moderaterne i øvrigt også er kommet med for at tiltrække mere international arbejdskraft. Blandt andet flere tiltag, der skal gøre bureaukratiet i Siri langt smidigere, men også forslag, som ligner dem, Konservative foreslår som erstatning for vores.

For eksempel vil Konservative afskaffe kravet om lønudbetaling til en dansk bankkonto. Det synes vi, er en alle tiders idé, hvorfor vi foreslog netop det for et par måneder siden. Så vi er glade for følgeskabet – ikke mindst på de danske virksomheders vegne.

Der har nemlig været flere eksempler på, at virksomheder har haft svært ved at ansætte international arbejdskraft, fordi de ikke har kunnet udbetale løn, da medarbejderne ikke havde en dansk bankkonto – og det kunne de ikke få uden MitID, som man ikke kan få uden en lønseddel.

Tak til Helle Bonnesen for at agitere så lidenskabeligt mod Moderaternes forslag. Det giver os anledning til at rydde op i misforståelserne.

Og så glæder vi os i øvrigt til at diskutere international arbejdskraft med Konservative. Virketrangen fejler jo ikke noget.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis