SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Restauratører: Fortidens hensyn til kontantbetalende forbrugere bør ikke længe veje tungest

Det er på tide, at restauranter og små erhvervsdrivende selv kan bestemme, hvilke betalingsformer de vil tage imod. Illustration: Michaël Dorbec
Det er på tide, at restauranter og små erhvervsdrivende selv kan bestemme, hvilke betalingsformer de vil tage imod. Illustration: Michaël Dorbec

Selvom banker, borgerservice, onlineportaler og mange andre dele af samfundet udfaser kontanter, eller aldrig har været forpligtet til at tage imod dem, så skal restauratører, iværksættere og små erhvervsdrivende tage imod de besværlige og bureaukratiske kontanter. Og nu er en stor dansk cafékæde netop blevet idømt en bøde på 40.000 kr. for at nægte at tage imod kontanter i en firemåneders periode under corona. Danmarks Restauranter & Caféer opfordrer i forlængelse heraf til frivillighed om kontantbetaling.

Det koster penge at købe byttepenge – og de kan kun købes i store partier. Kontanter giver indbrud med store konsekvenser for både personale og restauratører. Kontanter er dyre og svære at komme af med, da færre og færre banker tager imod dem, og hos dem, der gør, skal der bestilles tid. Bureaukratiet og mistroen er tydelig fra bankernes side – og EU’s hvidvaskningslovgivning gør ikke kravene til dokumentation mindre.

Hver tiende erhvervsdrivende har svært ved overhovedet at få lov til at oprette en erhvervskonto. Flere og flere vælger løsninger i form af onlinebanker – som ikke tager imod kontanter. Kontanter giver rum til at føre kreative regnskaber og giver et alt for stort rum til, der opstår menneskelige fejl i håndteringen og bogføringen af dem.

Der er altså mange udfordringer med kontanterne og forskellige baggrunde for, hvorfor vores medlemmer ikke ønsker dem.

Nationalbanken offentliggjorde i 2020 en analyse, der viser et drastisk fald i anvendelsen af kontanter, som viste, at hver tredje dansker slet ikke har kontanter på sig. Det er en fordobling siden 2017, så udviklingen går stærkt mod et mere kontantløst samfund.

Konsekvenserne ved ikke at modtage kontanter er, at man får Ombudsmanden på nakken og betragtelige bøder. For ifølge Ombudsmanden er kontantreglen til for at beskytte de forbrugere, der vil betale med kontanter. Men hvorfor er de den eneste gruppe der skal beskyttes? Hvorfor ikke beskytte statens midler?

Ifølge Nationalbanken koster kontante betalinger det dobbelte i statslig administration – så også her er der noget at hente. Vi skal ikke bryde loven, men vi skal samtidig se på en lov, hvis den ikke længere giver mening, og der er andre hensyn, der vejer tungere i nutiden end i fortiden.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu