Kommentar: Danmark er på en teknologisk førsteplads, men hvornår har du sidst sagt tak til din IT-chef?

377582_16_9_large_936.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
27. feb 2019 KL.14:00
Midt i den teknologiske orkans øje spiller it-afdelingen en afgørende og ofte succesfuld rolle i at balancere mange modstridende interesser. Alligevel får dine it-medarbejdere sikkert sjældent den anerkendelse, de fortjener – snarere tværtimod

Siger navnet Michael Collins dig noget? Formentlig ikke. Han var ellers det tredje besætningsmedlem på Apollo 11, der blev tilbage i kommandomodulet i kredsløb om månen, mens Neil Armstrong og Buzz Aldrin lavede deres ikoniske månelanding for snart 50 år siden i en af menneskehedens største teknologiske bedrifter nogensinde.

Som en af verdens mest erfarne piloter var det Collins' ansvar at flyve besætningen sikkert gennem 400.000 km i rummet og tilbage igen. Collins var altså helt afgørende for missionens succes, men er siden hen mere eller mindre gået i glemmebogen uden at få samme heltestatus som sine besætningsmedlemmer.

Det sker også alt for ofte for nutidens it-chefer og deres ansatte i danske virksomheder og myndigheder. Hver dag spiller de en tilsvarende kritisk rolle i at holde moderskibet på ret kurs, så deres kollegaer kan passe deres arbejde uden, at de får en nævneværdig påskønnelse af deres indsats. Oveni faste driftsmæssige opgaver, skal it-chefen også udvikle forretningen, være strategisk sparringspartner for den øverste topledelse, samt tage hensyn til ofte modstridende krav om bedre sikkerhed og mere kontrol med data i takt med stigningen i hackerangreb og ny regulering som GDPR.


Selvom placeringen på diverse ranglister ikke løser vores it-problemer, er det alligevel værd at huske, at it-afdelingen har en stor del af æren for vores moderne arbejdsliv og den produktivitet, der følger med


Desværre følger anerkendelsen ikke med. Tværtimod er det typisk først, når noget går galt, at vi tænker på it-afdelingen: Når vores forbindelse ikke virker, når vi ikke kan printe eller sende mails eller skal skifte password. Og her er tankerne sjældent særlig positive.

Men sådan burde det ikke være. Se f.eks. Europa-Kommissionens såkaldte Digital Economy and Society Index, hvor Danmark har haft pladsen som EU’s mest digitaliserede land flere år i træk. Eller FN’s seneste E-Government Survey fra 2018, hvor Danmark, på trods af den megen fokus på fejlslagne it-projekter herhjemme, også indtager førstepladsen som det land i verden med den bedste offentlige digitalisering. It-afdelingerne har en stor del af æren for dette og en kæmpe betydning både i erhvervslivet og det offentlige – og de leverer.

Med andre ord står det ikke så skidt til, som vi ofte kan foranlediges til at tro, når teknikken driller, og der er blå skærm. Selvom placeringen på diverse ranglister ikke løser vores it-problemer, er det alligevel værd at huske, at it-afdelingen har en stor del af æren for vores moderne arbejdsliv og den produktivitet, der følger med. I sidste ende kan den erkendelse forhåbentlig være med til at forbedre samarbejdet mellem it-chefen og resten af organisationen, så vi i højere grad ser it-afdelingen som en medspiller og katalysator for forretningsudvikling og innovation.

Så næste gang du møder din IT-chef, så prøv med et klap på skulderen. Det vil med garanti blive værdsat.