SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Adm. direktør for Arla: Innovation er nøglen til et grønnere landbrug, ikke en skævvridende CO2-skat

Det kan godt lade sig gøre, at reducerer landbrugets udslip af CO2 uden en afgift. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det kan godt lade sig gøre, at reducerer landbrugets udslip af CO2 uden en afgift. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den grønne omstilling er i fuld gang hos Arla, landmændene, der ejer os, og eksterne partnere. Der er ikke brug for en politisk besluttet CO2-afgift

Regeringsforhandlingerne er i gang, og der er mange ubekendte. Én ting er dog sikkert. Reduktion af landbrugets klimapåvirkning bliver del af grundlaget. Det er forståeligt.

Vi har som samfund intet andet valg end at reducere vores udslip, og det skal gå hurtigt. Det gælder selvfølgelig også landbruget og vores fødevareproduktion. Kan det lade sig gøre uden en CO2-afgift på de biologiske processer? Ja. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, når jeg ser på, hvad der findes af initiativer. Arlas egne planer for klimahandling kombineret med innovations- og forskningspipelinen er massiv.

Danish Crowns og Arlas klimaplaner vil levere 80 pct. af mankoen på 5 mio. ton CO2, som vi som samfund mangler i forhold til målet om at reducere 20 mio. ton i 2030. Hos Arla og de mange landmænd, som ejer os, er den grønne omstilling i fuld gang. Det har den været i årevis, og tempoet vil blive markant øget de kommende år.

Grønne projekter

Arla har netop besluttet at afsætte op til 3,7 mia. kr. om året til at belønne grønne tiltag og fremskridt hos alle vores ejere på gårdene. Jo grønnere gården er, jo flere penge får landmanden udbetalt. Det afspejler vores dedikerede og ufravigelige klimaambition.

For nylig offentliggjorde vi i Arla vores Future 26-strategi, hvor der er afsat 30 mia. kr., der blandt andet bliver brugt på forskning, innovation og ikke mindst omfattende tiltag ude på Arla-gårdene, som yderligere accelererer vores grønne omstilling. Nøgleordet i det hele er samarbejde. Ingen kommer i mål med så komplekst et problem uden fælles løsninger.

Meget af det, vi belønner og kommer til at belønne, er resultatet af samarbejde. Både inden for Arla, mellem vores landmænd og med eksterne partnere. Lad mig give et par eksempler. Vi forventer, at vores nye afregningsmodel inden for få år får landmændene til rykke gennem meget jordnære handlinger. For eksempel ved at skifte til bæredygtig soja, mere præcis fodring, skifte til grøn strøm, bedre gødningshåndtering og meget andet.

Arla er medlem er Agrifoodture, der er et partnerskab mellem virksomheder, universiteter og organisationer, der sammen vil skabe fremtidens grønne landbrug og fødevareproduktion. Godt 300 forskere og eksperter fra alle danske universiteter bidrager.

Alt dette står på skuldrene af, at vi i forvejen råder over verdens største datasæt om klimatiltag på de enkelte gårde, som vores landmænd indrapporterer til os. Det gør det nemmere for os at sætte ind på de centrale områder. Derfor ved vi, at nye teknologier og løsninger i nær fremtid bl.a. vil hjælpe os til en tocifret reduktion i køers udledning af metan.

Samarbejdet sker mellem landmænd på pilotgårde, hvor de inspirerer og uddanner hinanden til klimaeffektiv produktion. Og det sker gennem samarbejde med forskere og universiteter. For eksempel samarbejder vi med Aarhus Universitet om at reducere metanudledningen fra køerne.

Derudover har vi samarbejder med andre partnere, som for eksempel leverer biogas- og ellastbiler til at hente og bringe mælken. Vi har købt grøn energi til mejerierne, der stammer fra solcelleparker. I det nye selskab “Green Fertilizer Denmark” samarbejder vi med Danish Crown, DLG, og Danish Agro om at omdanne vind til grøn gødning. Alt dette viser med al tydelighed de voldsomme fremskridt, der er er på vej og det enorme engagement, der er til den grønne omstilling hos Arla og vores ejere. Uden en afgift.

Vi ønsker at holde fast i produktionen af fødevarer lokalt i Danmark. Arla alene bidrager i dag med 1 pct. af Danmarks bnp og understøttede 35.500 arbejdspladser i 2021 gennem værdikæden. Arla står for 3,7 pct. af den private beskæftigelse i yderkommunerne. I alt understøtter landbruget godt 120.000 arbejdspladser i Danmark.

Træk samme vej

Det vil vi fortsætte med, og vi ønsker at producere de mest klimavenlige mejeriprodukter i verden. Arlas landmænd har allerede reduceret udledningen med 22 pct. siden 1990, og danskudledning pr. kilo mælk er lavere end nogensinde før. Arlas drivhusgasudledning fra mejerier og transport er faldet med 26 pct. siden 2015, og målsætningen er at reducere med 63 pct. frem mod 2030.

I et tæt samarbejde og fællesskab med alt fra landmænd til universiteter og partnere i erhvervslivet vil vi levere på vores 2030-mål og ambitionen i den politiske aftale om grøn omstilling af landbruget. Derfor må sigtemærket for debatten om en grøn skattereform nødvendigvis være, at den bakker op om alt det, der er i gang. Der er en grund til, at en tilsvarende afgift ikke findes i nogen sammenlignelige lande. Vi kan bedst uden den stok, som en ensartet CO2-afgift vil være.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu