KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

“I en usikker verden er europæisk industri vigtigere end nogensinde”

Tyskland er storproducent af biler – men Kina truer med at overtage førerpositionen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Tyskland er storproducent af biler – men Kina truer med at overtage førerpositionen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Tyskland har netop fremlagt en ny industristrategi, og målet er entydigt:

Europas industrimotor skal fastholde sin position som et stærkt industriland og blive mere uafhængig af autokratiske lande i en usikker verden.

Industri har ikke blot økonomisk betydning, den er også afgørende for samfundet i sin helhed. I Danmark og resten Europa bør man komme frem til samme erkendelse om, at dansk og europæisk produktion har afgørende værdi for vores samfund.

Tysklands industri er i dag under hårdt pres af høje renter, dyr energi og mangel på arbejdskraft. Det skyldes blandt andet Tysklands og Europas alt for store afhængighed af russisk gas.

Det går ikke, at Kina potentielt kan bremse den grønne omstilling i Europa, fordi de sidder på vigtige råstoffer

I Tyskland har man brændt fingrene på at være for afhængig af et enkelt autokratisk land, og derfor vil man nu styrke sin egen industri og sikre, at et lignende scenarie ikke gentager sig i fremtiden. Det viser, at produktion ikke blot handler om økonomisk vækst, men også om sikkerhed.

Danmarks industri og økonomi er ikke blevet lige så hårdt ramt som Tysklands. Men vi har også oplevet konsekvenserne ved at være for afhængige af enkelte tredjelande. Tænk bare på, hvordan vi manglede værnemidler under corona, eller hvordan hele vores forsyning gik i stå, da et containerskib sad fast i Suezkanalen.

De seneste par år har altså vist, at vi i Europa er blevet særdeles sårbare, fordi vi har gjort os for afhængige af enkelte tredjelande ved at udflytte for meget produktion.

Vores sårbarhed medfører, at Danmark og Europa er nødt til at investere mere i den danske og europæiske industri. Det går ikke, at Kina potentielt kan bremse den grønne omstilling i Europa, fordi de sidder på vigtige råstoffer til den grønne omstilling. Eller at Kina i stigende grad truer med at udkonkurrere europæiske styrkepositioner som vindenergi og elbiler.

I en usikker verden er europæisk produktion vigtigere end nogensinde. Det bør politikerne anerkende og sikre, at Europa også i fremtiden er et stærkt produktionskontinent.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis