KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kære virksomheder, investér i ny teknologi – kom ind i robotkampen

Investeringer i ny teknologi, robotter og automatisering kan afhjælpe noget af den mangel på arbejdskraft, som mange virksomheder melder om i disse måneder. Arkivfoto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix
Investeringer i ny teknologi, robotter og automatisering kan afhjælpe noget af den mangel på arbejdskraft, som mange virksomheder melder om i disse måneder. Arkivfoto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Portene åbner ind til produktionshallen. Her står der en robot og svejser, mens vi længere nede i produktionshallen ser en robot flytte komponenter og en anden, der skruer dem sammen.

Det lyder godt, men sandheden er dog, at det her er hverdagen i for få danske virksomheder.

Investeringer i ny teknologi, robotter og automatisering kan nemlig afhjælpe noget af den mangel på arbejdskraft, som mange virksomheder melder om i disse måneder. Det bliver flere ejere og direktører nødt til at indse.

Ny teknologi er med til at opretholde produktiviteten og sikre kvalitet i virksomhedernes produkter. Danmark er jo ikke ligefrem et lavtlønsland i den globale konkurrence, så vi skal være teknologisk på forkant, hvis vi skal bevare og skabe nye danske industrijob.

Det teknologiske efterslæb vil altså gå ud over vores konkurrenceevne. Vi har i et stykke tid hørt virksomhederne råbe op om, at de mangler arbejdskraft.

Lad os se på løsninger frem for begrænsninger.

Vi bliver nemlig nødt til at se investeringer i ny teknologi og øget automatisering som en løsning på manglen på arbejdskraft.

Robotterne vil kunne erstatte nogle af de manglende hænder. De kan være den kollega, der mangler, og de frigiver tid til andre og mere værdifulde arbejdsopgaver, som kræver et ægte, følende menneske på arbejdspladsen.

Samtidig er robotterne med til at forebygge nedslidning af medarbejdere, da robotterne kan klare de tunge løft og det ensformige arbejde. Det er da en løsning, som er til at forstå.

Kom ind i robotkampen

Vi er helt med på, at det for nogle virksomheder kræver hjælp at se mulighederne for at automatisere mere af deres produktion. På samme tid er det ikke ligefrem en billig omgang at investere i en svejserobot.

Særligt har de små og mellemstore virksomheder svært ved at følge med. Men gevinsten er for høj til at sidde på hænderne.

Vi bliver alle nødt til at indse, hvor stor en værdi det har for vores samlede samfund, men også for de konkrete virksomheder, hvis flere i erhvervslivet tør investere mere i nye teknologier. Kære virksomheder, kom ind i robotkampen, og investér i ny teknologi.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis