SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Kommentar | Carsten Valgreen: Hvad FTX’s fallit siger om verden og markederne i 2022

John J. Ray sammenlignede FTX med Enron, da han gik i sømmene med børsselskabets økonomi – han havde aldrig set noget lignende. Foto: Stefani Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix
John J. Ray sammenlignede FTX med Enron, da han gik i sømmene med børsselskabets økonomi – han havde aldrig set noget lignende. Foto: Stefani Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix

Indtil sidste uge var FTX en af verdens største kryptobørser med en markedsværdi på over 200 mia kr. FTX’s adm. direktør, Sam Bankman-Fried, var den måske næstmest kendte og feterede person i kryptouniverset (efter Vitalik). Nu er han flygtet til Bahamas, og FTX er gået fallit. Der er masser af tab og lukninger i kryptouniverset i år, og FTX er ikke så stor og interessant, at den fortjener en klumme. Hvis ikke det var for måden, FTX gik ned på – og hvad den siger om verden og markederne i 2022.

Hvis krypto i sig selv er et pyramidespil, så var FTX et pyramidespil ovenpå et pyramidespil

John J. Ray III blev sat til at rydde op efter konkursen i sidste uge. Han er en af verdens mest erfarne finansielle opryddere. Han ryddede op efter Enrons fallit. Hans beskrivelse af situationen i FTX i konkursbegæringen er helt fantastisk læsning. Der var ingen intern kontrol. Der var ingen, der havde fuld liste over selskabets bankkonti. Der var ingen kontrakter eller overblik over ansatte. Der blev reelt ikke skelnet mellem indskyderes penge og egenkapital.

FTX havde endda sin egen kryptovaluta. Det var simpelthen et selskab, der trykte sine egne matadorpenge. De udgjorde det meste af egenkapitalen i Bankman-Frieds spekulative hedgefond Alameda. Hvis krypto i sig selv er et pyramidespil, så var FTX et pyramidespil ovenpå et pyramidespil.

John J. Ray sammenlignede implicit FTX med Enron, da han udtalte, at han aldrig har set noget lignende. FTX var ikke bare finansielt bedrag. Det var vanvid. Det er som at læse om en gruppe unge kryptotyper i hoodies, der oplever det hele som et computerspil, der ikke rigtigt kan tages seriøst.

Det mest vanvittige er, at nogle af verdens største investorer har kastet milliarder ind i det cirkus uden at kræve seriøs revision.

Hvad kan man lære af det? For det første, at vi aldrig lærer noget. FTX er Enron, Bernie Madoff, Parmalat, Nordisk Fjer og utallige lignende tidligere bedrag. Blot i en mere fladpandet og skødesløs implementering, maskeret bag en teknologi, mange investorer ikke har forstået. Krypto er en perfekt opfindelse til pyramidespil.

For det andet at finanstilsyn og politikere har givet krypto alt for lang snor med argumenter om teknologisk udvikling. Det er helt latterligt, at banker og kapitalforvaltning er underlagt grotesk dyr og pedantisk regulering for at beskytte forbrugerne. Og at det samtidigt er helt fint, at et finansielt pyramidespil som FTX annoncerer på sociale medier for at lokke penge ud af de samme forbrugere og lade det gå op i varm luft. Man må efterhånden konstatere, at finanstilsyn og finansielregulering bare ikke fungerer.

For det tredje noget om den nye generation af entreprenører og deres forældre. Bankman-Frieds mor, Barbara Fried, er professor på Stanford Law, med speciale i grænseområdet mellem jura, økonomi og etik. I 2013 skrev hun en artikel i Boston Review “Beyond blame”, der argumenterede for, at personligt ansvar ikke findes, og at man ikke kan tale om, at nogen er ansvarlige for deres handlinger. Dengang var Sam Bankman-Fried 21 år gammel. Hvis FTX-skandalen var lavet som et filmplot, ville anmelderne brokke sig over, at det var en overdreven, urealistisk og fordomsfuld parodi på verden i 2022.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu