SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kent Damsgaard: Regeringens huslejeloft bryder med løfter om grundighed og ordentlig lovgivning

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen har vedtaget huslejeloftet uden at inddrage aktører og bryder med deres løfte om grundighed og ordentlig lovgivning

Vi nærmer os snart årsdagen for statsministerens åbningstale i Folketinget i 2021, hvor hun bebudede, at lovprocessen skulle være mindre forhastet: ”Hellere færre og til gengæld gennemarbejdede forslag. Og ikke mindst – mere tid til, at alle I, der får lovforslagene til at virke for borgerne og virksomheder – ikke væltes omkuld af lovmøllen”.

Vi var mange, der roste ambitionen om bedre lovgivning – inklusive mig selv. Så meget desto mere skuffende er det nu at opleve den proces, som regeringen og Indenrigs- og Boligministeriet har valgt for indførelsen af et huslejeloft, som i praksis indebærer, at danske lønmodtagere over hele landet – heriblandt sosu’er, sygeplejersker og ufaglærte – skal bære inflationsbyrden for danske lejere, hvor mange ifølge ministeriets egen vurdering synes at have ganske pæne indkomster.

Lovforslaget førstebehandles i dag, torsdag den 15. september. Det blev sendt i høring hos blandt andre F&P fredag eftermiddag med frist den følgende mandag kl. 10.00. Det er under alle omstændigheder en helt urimelig og uhørt proces, som kun bliver mere absurd i lyset af, at statsministeren har stået på Folketingets talerstol og lovet præcis det modsatte.

Ingen inddragelse

Hverken F&P, vores medlemmer eller andre aktører i ejendomsbranchen er blevet inddraget forud for eller under tilblivelsen af den politiske aftale om huslejeloftet, der blevet vedtaget af et smalt flertal i Folketinget ti dage efter boligministerens udspil. Da boligministeren i en artikel i Børsen sidste uge bliver foreholdt kritikken om den manglende inddragelse, henviser han til, at parterne ville blive hørt i lovprocessen. Den åbenhed for argumenter og data fra omverdenen viste sig så reelt at være i det beskrevne tidsrum fra fredag eftermiddag til mandag morgen.

Når lovforslaget nu skal førstebehandles, vil vi komme med en helt entydig opfordring til statsministeren, til indenrigs- og boligministeren og til Folketingets partier: Stå ved jeres ord og giv reel plads til, at vi som parter bliver hørt, inden loven bliver vedtaget. Der har allerede – også fra ministeren selv – været rejst tvivl om, hvorvidt der med indførelsen af et huslejeloft reelt vil kunne være tale om ekspropriation. Jeg vil håbe på, at et så grundlæggende og alvorligt spørgsmål som ejendomsret bliver behandlet med behørig alvor og grundighed i Folketinget.

Foreløbigt står det klart, at lovforslaget efter alt at dømme vil koste danske pensionsopsparere et forventet milliardbeløb. Inflationsbyrden flyttes til pensionsopsparerne, og de berørte ejendomme falder i værdi.

Hvorledes sikres det, at Folketinget i den videre proces får retvisende oplysninger om de reelle omkostninger ved forslaget?

Bør Folketinget ikke få vurderet, hvorvidt dette indgreb kan få langvarige negative konsekvenser for investeringer i og udvikling af lejeboliger i Danmark? Fremover vil investorer i ejendomme jo skulle indregne en vis politisk risiko for, at Folketinget efter investeringen er foretaget, ændrer i vilkårene.

Udover alle disse økonomiske spørgsmål er der som nævnt rejst tvivl om, hvorvidt der er tale om ekspropriation. Hvorledes er det tænkt, at Folketinget får afklaret disse helt centrale problemstillinger, inden lovforslaget bliver vedtaget? Har regeringen og Folketinget ikke behov for, at de økonomiske og juridiske aspekter bliver afklaret af sagkyndige inden beslutningen er truffet?

I forsikrings- og pensionsbranchen arbejder vi hver dag med at skabe tryghed for danskerne. Af samme grund har vi stor forståelse for, at de politiske partier er optaget af at finde veje til at håndtere inflationen. Men det her huslejeloft bliver hastet igennem i et tempo, der ganske enkelt er urimeligt for de mange borgere og selskaber, der bliver berørt af det.

Der bør overvejes andre mulige og langt mere målrettede løsninger, der kan afhjælpe den nuværende situation med stigende priser, men som ikke har de beskrevne meget negative følgevirkninger. Vi har siden forslagets fremlæggelse åbent sagt, at vi meget gerne går i dialog med regeringen om at finde alternative og langt mere målrettede løsninger.

Grundigere lovgivning, tak

Det er nu, at regeringen og aftalepartierne, hvor flere af sidstnævnte har været vokale om at sikre mod hastelovgivning og ”mange borgere oplever, at de bliver krænket i mødet med offentlige myndigheder”, bør leve op til egne ambitioner om grundigere – ikke hurtigere – lovgivning. Derfor vil F&P på vegne af pensionsbranchen og millioner af danske pensionsopsparere opfordre til, at både berørte parter og eksperter får mulighed for reelt at blive hørt, inden loven bliver vedtaget.

Der er stadig tid til at sikre en anstændig lovproces. Det afgørende er, om der også er politisk vilje.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu