SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Venstre: Regeringens tredobling af arveafgiften skader balancen i Danmark – der er brug for et skattestop

Regeringen har ikke blik for de familieejede virksomheders rolle i samfundet, og det er skattestigningen på generationsskifte et bevis på, mener Venstre. 
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Regeringen har ikke blik for de familieejede virksomheders rolle i samfundet, og det er skattestigningen på generationsskifte et bevis på, mener Venstre. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen forsømmer de familieejede virksomheder, når de udsulter forretningerne med skattestigninger

Stik imod regeringens politik – som har leveret over 40 skattestigninger, der årligt kradser over 10 mia. kr. ind – vil Venstre gerne sænke skatterne og som minimum holde dem i ro med vores skattestop, for det har danskerne stor glæde af. Især på et tidspunkt hvor økonomien er i uføre, og priserne stiger og stiger.

Desværre har regeringen også gjort det dyrere at arve. De har nemlig tredoblet generationsskifteskatten på familieejede virksomheder.

De risikerer at måtte dreje nøglen om eller sælge deres livsværk, ofte til ejere, der ikke drager samme omsorg for lokalområdet. Det kan have enorme konsekvenser og betyder reelt, at mange lokale virksomheder og arbejdspladser risikerer at forsvinde, og en del af lokalsamfundenes grundpiller går tabt

Familieejede virksomheder findes i alle egne af vores land. De er særligt vigtige i lokalsamfund uden for de store byer, hvor de er rammen om tre ud af fire private arbejdspladser. Mange steder er de en vigtig del af den lokale historie og selvopfattelse. De understøtter ofte lokale aktiviteter og foreningsliv – deres rolle er således større end bare arbejdspladser.

Familievirksomheder er alt fra store globale erhvervssucceser som Danfoss, Lego og Jysk til den lokale købmand, tømrer og maskinfabrik. Ni ud af ti små og mellemstore danske virksomheder er familieejede, og tilsammen danner de familieejede virksomheder rammen om 850.000 danskeres arbejdsliv.

Et Danmark ude af balance

Regeringens skattestigning på generationsskifte er endnu et bevis på, at den ikke sætter handling bag de bevingede ord om “et Danmark i balance” – tværtimod. Regeringen har ikke blik for de familieejede virksomheders rolle i samfundet og forsømmer at lave politik, der giver dem muligheder.

Læg dertil, at man endda beskattes af forventet indtjening. Dermed skal nogle virksomheder skaffe så betydelige summer, at det udsulter forretningen og i sig selv ødelægger muligheder for, at næste generation kan levere indtjening på det niveau, som beskatningen forudsætter. Det skal vi se på.

Samtidig er der usikkerhed om værdifastsættelsen af virksomhedens beskatningsværdi. Usikkerheden af den korrekte beskatningsværdi skyldes, at der beskattes af fremtidige vækstmuligheder. Fremtiden er svær at spå om, og der findes ikke et enkelt regnestykke.

Så i sidste ende er det skattemyndighederne og den besluttede ramme, som bestemmer den værdi. For en virksomhed kan den usikkerhed gøre det umuligt at planlægge et generationsskifte. En usikkerhed, som den siddende regering ikke har løst, og hvor vi i Venstre mener, at det simpelthen er urimeligt, at man skal beskattes af penge, man endnu ikke har tjent.

Det er også en udfordring, at familieejede ejendomsvirksomheder betaler en endnu højere skat, når der skal generationsskiftes. Ejendomsselskaber kategoriseres som aktier og andre værdipapirer, som falder inden for pengetanksreglen. De beskattes derfor hårdere end andre virksomheder.

Det skævvrider investeringerne og kan få den konsekvens, at man risikerer at sende gode danske ejendomsudviklere direkte i hænderne på store udenlandske kapitalfonde. Alt i alt er det et svigt.

Ny vej i dansk politik

Det skaber store problemer for de mange familieejede danske virksomheder. Særligt de små og mellemstore virksomheder rammes. For nogle bliver det ikke bare væksthæmmende.

De risikerer at måtte dreje nøglen om eller sælge deres livsværk, ofte til ejere, der ikke drager samme omsorg for lokalområdet. Det kan have enorme konsekvenser og betyder reelt, at mange lokale virksomheder og arbejdspladser risikerer at forsvinde, og en del af lokalsamfundenes grundpiller går tabt. Det er det absolut modsatte af, hvad Danmark har brug for.

Vi må værne om de lokale vækstmotorer. Vi må aldrig glemme, at det er virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser til gavn for Danmark og det danske velfærdssamfund. Men med regeringens politik virker det mere, som om man hellere vil sætte et til-salg-skilt ud foran virksomhedernes hovedkontor end at se dem vokse. Og det kan ende med, at gode danske virksomheder skabt af dygtige danske iværksættere ender på udenlandske hænder uden samme øje for lokalsamfundene.

Derfor er der brug for en ny vej i dansk politik, hvor der skabes ro om danskernes og danske virksomheders økonomi. Venstre har et skattestop. Derudover er der behov for et nyt og mere retvisende værdiansættelsescirkulære samt en ny og mere fair arveafgift.

Det skal ikke være dyrere at være dansker – heller ikke når man arver. Det skal ikke være dyrere at drive virksomhed, og vi vil gøre det nemmere at drive familievirksomheden videre i næste generation.

Med Socialdemokratiets retning risikerer vi at spille lotteri med gode lokale arbejdspladser i veldrevne familieejede virksomheder.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu