Helle Ib: DF vil have flere milliarder til ny pension

394866_16_9_large_440.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
25. jan 2020 KL. 8:00

En ny pensionsordning til nedslidte er et af dette års absolut vigtigste mærkesager for regeringen. Meget tyder på, at DF bliver afgørende for et flertal – og derfor er Kristian Thulesen Dahls nye melding værd at hæfte sig ved

Umiddelbart synes Dansk Folkeparti at have samme holdning til Socialdemokratiets pensionsplaner som hidtil:

DF synes principielt godt om tanken om, at nedslidte skal have mulighed for at trække sig lidt tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet – men er mest af alt kritisk overfor, at det lykkedes Socialdemokratiet at vinde valget uden at konkretisere, hvordan det skal foregå.

DF har længe angrebet Socialdemokratiet for at lade “Arne” vente og for ikke at turde eller være i stand til at levere en konkret model. For hvordan indkredser man præcist, hvem der skal have retten til at gå tidligere på pension?

I et nyt interview i Borgen Late Night på Jyske Bank TV slår Kristian Thulesen Dahl fast, at de foreløbig 3 mia. kr., Socialdemokratiet har varslet at ville bruge på planen, kan ende i skuffelse for mange. DF-formanden kan godt se en større ramme for sig, eksempelvis 6 mia. kr.

I interviewet forklarer Kristian Thulesen Dahl, at DF ikke er bundet af de 3 mia. kr. – og at han ikke betragter 6 mia. kr. som en ekstrem pris, hvis det ellers er en “fair ordning.”

Laver man en ordning, som ikke er en guldgrube for den enkelte, og som derfor nok kun vil blive brugt, hvis det er nødvendigt, “kan vi godt være lidt large med de penge, der sættes af,” lyder budskabet fra ham.

En pensionsordning til kun 3 mia. kr. kan derimod betyde, at mange mennesker, som oplever sig selv som nedslidte, ikke får retten. Og så vil modellen blive opfattet som unfair og udfordre solidariteten og sammenhængskraften i samfundet. Derfor skal der flere penge på bordet, påpeger Thulesen Dahl i interviewet.

To ting gør det særligt interessant

DF står fast på kravet om, at regeringen selv må spille ud med en model, som partiet så vil tage stilling til.

Når meldingerne fra DF er særligt interessante, skyldes det to forhold:

Det ene er, at regeringen synes tæt på at have opgivet at få De Radikale med på en ny pensionsordning, som alt andet lige vil trække mennesker ud af arbejdsmarkedet. Derfor kan DF's mandater bliver afgørende for, om S-regeringen overhovedet kan leve op til dét, der må betragtes som valgets absolut vigtigste løfte fra Socialdemokratiet. Uden en politisk aftale om en ny pensionsordning, der indfrier Mette Frederiksens signaturprojekt, kan det blive dybt ubehageligt for regeringen, når den inden udgangen af i år skal følge Velfærdsaftalens indekseringsmekanisme ud i livet og via lov forhøje pensionsalderen.

Det andet er, at Kristian Thulesen Dahl sætter fingeren på et ømt punkt. Med en mere skrabet model risikerer mange vælgere at blive skuffede. Enten fordi det går op for dem, at de ikke selv lever op til kriterierne. Ellers også fordi ordningen i realiteten ikke bliver særlig attraktiv økonomisk.

Den borgerlige tænketank Cepos påpegede allerede i april sidste år, at 3 mia. kr. kun svarer til, at 2850 fuldtidsbeskæftigede kan trække sig tre år før tid. Hertil kommer de mennesker, der overgår til den mulige ny ordning fra andre offentlige ydelser.

Skal retten kun gælde til at trække sig ét år tidligere tilbage end andre, kan de 3 mia. kr. ifølge Finansministeriet række til 8500 fuldtidsbeskæftigede.

Statsministeren forsikrede at køreplanen følges

En meningsmåling fra Greens Analyseinstitut i Børsen sidste år indikerede, at langt flere danskere anså sig selv for at være i målgruppen, og Socialdemokratiet har da også kommunikeret på en måde, så mange kan have fået indtrykket af, at der er omfattende hjælp på vej.​​

Som det står i partiets et år gamle udspil om “Værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet”:

“Et job som f.eks. murer, social- og sundhedsassistent, slagter, rengøringsassistent, jord- og betonarbejder, butiksassistent, pædagog eller sygeplejerske kan være hårdt. Det samme er mange andre jobfunktioner. Ja, det gælder for rigtig mange danskere, at de har et arbejde, hvor de står op meget af tiden, er få på arbejde, har tunge og skæve løft, arbejder på akkord, arbejder om natten eller udendørs i al slags vejr.”

“Det er vigtigt for os, at mennesker, der er nedslidte, eller som har været lang tid på arbejdsmarkedet, får en egentlig rettighed til at gå på pension tidligere. Det er rimeligt, når man i mange år har bidraget og gjort sit.”

Senest ved regeringsseminaret i sidste uge på Marienborg forsikrede statsminister Mette Frederiksen, at køreplanen følges. Og det vil sige, at regering før sommer fremlægger et udspil til differentieret pensionsordning.

Pejlemærkerne er de, Socialdemokratiets præsenterede for et år siden: Ret til tidligere pension skal målrettes personer, som er mest nedslidte – fysisk eller psykisk. Retten skal træde i kraft efter mange år på arbejdsmarkedet og må ikke stille kvinder dårligere f.eks. som følge af barsel.

Et hold særligt udvalgte embedsmænd arbejdet i øjeblikket i Beskæftigelsesministeriet med at udvikle modellen.

Med Kristian Thulesen Dahls åbning for en langt større økonomisk ramme er der kun lagt op til yderligere spænding om forløb, finansiering og slutresultat.