SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | På tærsklen til en sårbar vinter bør vi spørge os selv - har vi overhovedet styr på cybersikkerheden i den kritiske infrastruktur?

Energistyrelsen netop har lanceret en ny strategi for cybersikkerhed i energisektore. 
Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Energistyrelsen netop har lanceret en ny strategi for cybersikkerhed i energisektore. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og derfor er der også med rette stor fokus på cyberkriminalitet og -spionage både i danske virksomheder og politisk. Der er dog et område, hvor jeg kunne være bekymret for, om vi er årvågne nok - nemlig ift. destruktive cyberangreb. For hvis vi sover i timen her, kan det få fatale konsekvenser.

Vi er fra dansk side i alt for lav grad med til at udvikle disse standarder, og vi har derfor ikke indflydelse nok på cybersikkerheden i softwaresystemerne

Hvis Danmarks kritiske infrastruktur, f.eks. elnettet, vandforsyningen eller andre systemer, der er afgørende for, at samfundet fungerer, bliver ramt, kan det i værste fald gå ud over både sikkerhed og folkesundhed. Uden strøm kan f.eks. fødevareindustrien og finanssektoren ikke fungere – for ikke at tale om skrækscenariet, hvor landets hospitaler står uden strøm.

Derfor er jeg også glad for, at Energistyrelsen netop har lanceret en ny strategi for cybersikkerhed i energisektoren. For selv om den specifikke risiko for destruktive cyberangreb i Danmark ifølge Center for Cybersikkerhed vurderes mindre sandsynlig, kan det trusselsbillede hurtigt ændres. Og ligesom med oprustning af Forsvaret kan det tage flere år at etablere et forsvar mod cyberangreb, som kan komme lige så pludseligt og uforudsigeligt som Ruslands angreb på Ukraine.

Vores elnet er i dag afhængigt af et kommunikationsnetværk, hvor softwaren i de enheder, der kommunikerer med hinanden, skal håndtere sikkerhedsfunktionerne. Derfor er det alfa og omega, at sikkerheden er udviklet efter samme specifikationer og indbygget i softwaren fra start, da den ikke bare kan justeres med ydre tiltag efterfølgende.

Vi kan sikre dette med internationale anerkendte standarder, men desværre er der alt for lidt fokus på vigtigheden af dette i Danmark. Vi er fra dansk side i alt for lav grad med til at udvikle disse standarder, og vi har derfor ikke indflydelse nok på cybersikkerheden i softwaresystemerne, selvom det handler om vores kritiske infrastruktur. Jeg ville derfor gerne se flere danske virksomheder, organisationer og myndigheder med om bordet, når vi udvikler og reviderer disse vigtige standarder for dataudveksling i elsektoren. Ellers kan følgerne blive fatale for Danmarks sikkerhed.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu