I en tid med geopolitisk uro hører man ofte, at risikoen for cyberangreb, der har til formål at lamme landets grundlæggende infrastruktur, er skærpet. Senest har energisektoren været mål for angreb.
I Sverige og Finland anbefaler myndighederne, at borgerne hæver større kontantbeløb, i tilfælde af at angreb indtræffer. I Danmark er perspektivet et lidt andet, hvilket kortlægges meget fint i en frisk analyse fra Nationalbanken. Med et betalingskort i lommen kan man, selvom et angreb skulle være i stand til at ramme den digitale betalingsinfrastruktur, nemlig stadig betale i butikkerne.
“I takt med udbredelsen af mobilbetalinger glemmer mange også deres pinkode, hvilket ofte er påkrævet ved offline-betalinger
Dette gøres muligt via den såkaldte emv-chip på dankort og andre betalingskort, der gør, at langt de fleste danskere vil kunne bruge deres betalingskort, selvom systemerne ikke har adgang til internettet.
Faktisk har dankort en offline-funktion, der gør det muligt for forbrugeren at købe fornødenheder for helt op til 20.000 kr. om dagen. De internationale betalingskort fra Visa og Mastercard, både debet og kredit, har ligeledes denne offline-funktionalitet, der i vidt omfang understøttes af bankerne, som også tillader køb for et mindre beløb, hvis uheldet skulle være ude.
En offline-betaling foretages lige så hurtigt som en almindelig kortbetaling og kræver blot, at kortterminalen har strøm på batteriet, og at man betaler med et fysisk betalingskort og indtaster sin pinkode. Selvom der er begrænsninger i brugen af offline-kortbetalinger, vil de fleste danske borgere kunne opretholde et basalt forbrug i mere end en uge, vurderer Nationalbanken. Betalinger med mobilen via f.eks. Apple Pay kan dog ikke benyttes offline.
Mange danskere benytter biometri til godkendelse af køb via en wallet-løsning på mobilen – typisk med ansigtsgodkendelse eller fingeraftryk. Men i takt med udbredelsen af mobilbetalinger glemmer mange også deres pinkode, hvilket ofte er påkrævet ved offline-betalinger med betalingskort.
Derfor anbefaler vi her i Nets, at man husker at benytte en pinkodehusker, som de fleste banker tilbyder online eller som et lille fysisk papkort. Man bør også overveje, om man ikke bør have mindst to betalingskort, i det tilfælde at man er uheldig at miste et kort, hvis emv-chippen ikke virker, eller det glipper med at huske pinkoden.
Moderne betalingsløsninger skal være sikre og robuste og kunne imødegå de risici, som kan ramme os som samfund. Nationalbanken har et tæt samarbejde med alle relevante aktører i økosystemet, hvilket Nets også er en del af, der medvirker til, at man hurtigt kan imødegå de udfordringer og eventuelle driftshændelser, der måtte ramme os som land.
At vi, i modsætning til de fleste andre lande, har et nationalt betalingskort som dankort, der virker i samspil med de internationale kort-schemes, giver Danmark en øget selvbestemmelse og styrker samtidig vores nationale robusthed i tilfælde af angreb.