SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Katastrofalt meget specialiseret arbejdskraft forlader landet

Det kræver en aktiv indsats som Greater Copenhagen Career Program at holde den specialiserede, efterspurgte udenlandske arbejdskraft i Danmark, lyder det fra Jens-Kristian Lütken (V). Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Det kræver en aktiv indsats som Greater Copenhagen Career Program at holde den specialiserede, efterspurgte udenlandske arbejdskraft i Danmark, lyder det fra Jens-Kristian Lütken (V). Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Forleden uddelte jeg 84 diplomer til udenlandske studerende, som har gennemført Københavns Erhvervshus’ karriereprogram. Deltagerne er studerende fra hele verden, og sandsynligheden taler for, at de efter endt uddannelse forlader Danmark, medmindre vi gør noget aktivt.

Kampen om de kloge hoveder er intens, og vi kan ikke bare forvente, at softwareingeniører falder på halen over, at man kan bade i havnen, og at Nørrebro muligvis er verdens mest trendy bydel. Der skal mere til, ellers så forsvinder de kloge hoveder fra landet, inden vi kan nå at stave til topskat.

Derfor forsøger vi med enkle greb at holde på nyuddannede udlændinge ved at lære dem om jobsøgning og det danske arbejdsmarked, imens de bliver fulgt af frivillige mentorer fra danske virksomheder.

Kampen om højt specialiseret arbejdskraft er ikke et storbyfænomen. Behovet er lige så massivt i de dele af Danmark, som driver den grønne omstilling

Det virker. Af dem som deltog i Greater Copenhagen Career Program i 2020 og 2021, er 60 pct. kommet i relevant fuldtidsjob efterfølgende. Sammenligner man med tallene på landsplan, så kan vi se, at blot 35 pct. af de engelsksprogede dimittender fra universitetsuddannelserne, der blev færdige i 2017, var i arbejde to år efter endt uddannelse. Næsten halvdelen – 45 pct. – var rejst hjem.

I en intensiv international konkurrencesituation har vores virksomheder brug for de dygtigste medarbejdere, og det er fuldstændig oplagt at sørge for, at de, der allerede er her, også får lyst til at blive. Derfor er vi også nødt til at lave en målrettet indsats i alle landets kommuner.

For kampen om højt specialiseret arbejdskraft er ikke et storbyfænomen. Behovet er lige så massivt i de dele af Danmark, som driver den grønne omstilling, som eksempelvis Danfoss i Nordborg og Grundfos i Bjerringbro. Her har vi en fælles udfordring på tværs af landet.

Hvis man er international studerende og sætter sine fødder og sin kuffert på dansk jord, skal man præsenteres for muligheden for at deltage i et karrieremålrettet forløb som noget af det første. Det kræver, at der bliver afsat penge til det, men investeringen får vi tifold igen. Og det er vigtigere end nogensinde.

Udfordringen med mangel på specialiseret arbejdskraft er massiv, og derfor bør det være en topprioritet for en ny regering.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu