SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Thomas Thygesen: For mange penge presser renterne og løfter aktierne, men det bliver ikke ved

Hvis Fed ønsker at gøre deres intentioner mere tydelige, så er det måske en god idé at dræne likviditeten hurtigere, mener Thomas Thygesen. Arkivfoto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Hvis Fed ønsker at gøre deres intentioner mere tydelige, så er det måske en god idé at dræne likviditeten hurtigere, mener Thomas Thygesen. Arkivfoto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix

August har budt på fortsat fremgang for de globale aktiemarkeder, men drivkraften har ændret sig. I juli var det håbet om rentesænkninger, der løftede stemningen. I august er det håb imidlertid aftaget igen, og aktierne er fortsat op. Det tyder på, at der er andre kræfter på spil.

De økonomiske nøgletal har ikke ændret karakter. Der er fortsat klare varsler om recession i Europa og Kina, der presses af eksterne chok fra krig og pandemi. Presset på de globale forsyningskæder aftager, og varepriserne bremser op. Til gengæld er der stadig ingen tegn på, at forbrug og jobskabelse i USA har reageret på Feds renteforhøjelser indtil nu, og lønstigningerne er fortsat på vej op.

Umiddelbart peger det på en fortsat kombination af svagere global vækst og amerikanske renteforhøjelser. Det er normalt ikke en positiv kombination for aktierne. Så hvorfor stiger de?

Fed er begyndt at dræne likviditet, men det er ikke nok til at trække den globale likviditet ned, og det underminerer effekten af Feds renteforhøjelser

En mulig forklaring er, at investorerne på aktiemarkedet ikke tror på de rentestigninger, der prises på rentemarkedet. I de senere år har Fed nemlig gang på gang leveret det, der kaldes en 'pivot', altså en U-vending, der kom lige inden økonomi og markeder for alvor blev ramt af deres stramninger.

Det er ikke, hvad Fed selv siger, at de vil gøre, men de vil heller ikke kunne sige noget om det, før det faktisk sker. Så måske er det en mulighed?

Håbet om sådan en redningsaktion understøttes også af, at centralbankerne samlet set stadig holder det finansielle system overfyldt med likviditet. Det er til dels forståeligt. I Europa er ECB nødt til at beskytte randlandenes renter, og i Kina er People’s Bank of China ved at blive desperat over den svigtende vækst.

Fed er begyndt at dræne likviditet, men det er ikke nok til at trække den globale likviditet ned, og den alt for rigelige likviditet underminerer effekten af Feds renteforhøjelser. Når markederne er overforsynede med penge, så er det nemlig svært at holde dem nede. Medmindre de løbende konfronteres med dårlige nyheder, så vil der være en tendens mod mere lempelige kreditvilkår og stigende kurser.

Lige nu bliver de finansielle vilkår derfor mere lempelige i USA, og det støtter væksten – stik modsat hvad Fed (i hvert fald officielt) ønsker at opnå. Hvis de ønsker at gøre deres intentioner mere tydelige, så er det måske en god idé at dræne likviditeten hurtigere; det vil gøre renteforhøjelserne langt mere effektive.

Alternativet er formentlig ikke et nyt langt opsving, men snarere en forlænget inflationskrise. Hvis væksten ikke bremses, så kan inflationen bide sig fast, så der bliver brug for væsentlig hårdere tiltag i fremtiden.

Men måske er det en risiko, de er villig til at løbe for at undgå en recession? Det er det store spørgsmål, som markederne håber Fed-chefen Jerome Powell kan hjælpe dem med at få svar på næste uge, når Fed afholder sit årlige symposium i Jackson Hole. Jeg tror han er nødt til at holde kursen.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

BØRSEN

Selvstændig

Podcast