SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Regeringens fjernvarmefavorisering umuliggør 2028-ambitioner

Hvorfor lukker vores egen klimaminister Dan Jørgensen (S) øjnene for, at der er en bedre og hurtigere vej til grøn omstilling, spørger Jens Bredning i dette debatindlæg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hvorfor lukker vores egen klimaminister Dan Jørgensen (S) øjnene for, at der er en bedre og hurtigere vej til grøn omstilling, spørger Jens Bredning i dette debatindlæg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Planen om udrulning af fjernvarme skaber dagligt problemer for branchen og landets kommuner. De står overfor en hård virkelighed, der omfatter mangel på arbejdskraft, stigende priser og lange ventetider på materialer. Komplikationer, der bremser regeringens drøm om udrulningen og dermed komplicerer, at vi kan nå i mål med 2028-ambitionerne.

På nuværende tidspunkt er det optimistisk at tro, at fjernvarme kan stå alene. Forhåbentlig finder regeringen snart ud af, at det er en tabt sag at satse alle deres jetoner på fjernvarme.

Hvis regeringen mener noget med deres grønne ambitioner, vil det være en fordel, at de snart for alvor får øjnene op for andre klimavenlige alternativer

Især nu hvor en stor del af branchen selv taler højt om, at det er en uopnåelig ambition. Hvis regeringen mener noget med deres grønne ambitioner, vil det være en fordel, at de snart for alvor får øjnene op for andre klimavenlige alternativer.

Varmepumpernes potentiale vinder nemlig i højere grad indpas hos danskerne. Ja, selv fjernvarmeselskaberne investerer i varmepumper. Så hvorfor lukker vores egen klimaminister øjnene for, at der er en bedre og hurtigere vej til grøn omstilling?

Varmepumpen er det hurtigste og mest grønne alternativ til gas. Rådet for Grøn Omstilling har udarbejdet et katalog, som viser, at varmepumper har den laveste påvirkning på klimabelastningen.

For langt størstedelen af strømmen til varmepumper produceres uden afbrænding, som er en af de tunge byrder på CO2-regnskabet. I stedet kommer størstedelen af varmepumpens varme fra energi, der er oplagret i jorden eller luften. Dét er en fordel, som ingen andre varmekilder kan prale med.

Derudover er fakta, at en varmepumpe økonomisk set tjener sig ind på ca. fem et halvt år – hvilket er før, at danskerne overhovedet får fjernvarme inden for døren, grundet den langsommelige proces med udrulningen.

Hvis vi som land vil gå forrest i klimakampen, må vi tage de rigtige metoder i brug. Vi skal ikke satse på fjernvarmen alene, og vi skal stoppe med at lave strøm og varme ved afbrænding. Det kræver, at regeringen sætter ambitioner, som vi kan komme i mål med – eksempelvis ved at satse mere på varmepumper.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu