SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Fjernvarme og varmepumper er ikke modsætninger, det ene hører til i byen, det andet på landet

Klima-, energi- og fødevareminister Dan Jørgensen har bedt folk om at droppe brændeovnene. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Klima-, energi- og fødevareminister Dan Jørgensen har bedt folk om at droppe brændeovnene. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jens Bredning, direktør i Bosch Termoteknik og bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien, mener i Børsen den 15. september, at regeringens plan om udrulning af fjernvarmen spænder ben for den grønne omstilling, da varmepumper overses. Han henviser bl.a. til vores publikation om forureningsfri varme.

For at undgå enhver misforståelse vil vi understrege, som det også fremgår af vores publikation, at vi anser fjernvarme i byer (baseret på varmepumper, overskudsvarme m.v.) og individuelle varmepumper uden for byerne som fremtidens grønne opvarmning. Grøn omstilling er overgangen til forureningsfri varme, dvs. stop for afbrænding af ressourcerne – hvad enten der er tale om fossile brændsler eller træ – præcis som Jens Bredning også skriver.

Men vi mener ikke, at fokus på fjernvarme spænder ben for grøn omstilling – tværtimod. Fjernvarmen har en vigtig rolle, idet den kan udnytte overskudsvarme fra affaldsforbrænding, industri, datacentre m.m. og kan på sigt udnytte store mængder overskudsvarme fra nye ptx-anlæg m.v. Fjernvarmen kan endvidere udnytte varme fra geotermi – og være med til at udjævne den svingende energiproduktion fra sol og vind.

Jens Bredning har helt ret i udfordringen med at få fjernvarmen udrullet hurtigt nok – her er der behov for, at fjernvarmeselskaber og kommuner får fart på, og at der lukkes ned for en række mindre vigtige offentlige vejprojekter, så arbejdskraften kan frigives til fjernvarmen. Den korte tilbagebetalingstid for individuelle varmepumper gør, at de kan være et alternativ i gasområder, indtil fjernvarmen er udrullet, hvorefter folk kan (og skal) tilsluttes fjernvarmen uden at tabe penge.

Individuelle varmepumper og fjernvarme er ikke modsætninger – tværtimod – de to ting hører sammen. Fjernvarme skal udrulles i tæt bebyggede områder. Uden for disse skal være varmepumper. Det bør ske senest i 2027 og ikke først i 2030.

Lad os bruge kræfterne på at indfri denne vision. Her er det f.eks. positivt, at klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har bedt folk droppe brændeovnene, idet de medfører ekstremt stor forurening, se det er forskellen på en idealist og en populist – og det er den slags politikere, der kan sikre den grønne omstilling.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu