Faglig dygtighed skal være i centrum

373952_16_9_large_265.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
14. dec 2018 KL.17:10
I Børsens leder den 13. december undrer Steen Bocian sig over, at Dansk Industri og Dansk Erhverv er enige med Uddannelses- og forskningsministeren Tommy Ahlers i, at den såkaldte hurtigstartbonus bliver skrottet med den nye politiske aftale om fleksibel universitetsuddannelser.

Steen Bocian mener nemlig, at det er vigtigt, at de unge kommer hurtigere i gang med en videregående uddannelser. Det er hverken Dansk Industri eller Dansk Erhverv uenige i.

Men hurtigstartbonussen har ikke virket. Den har kun drevet karaktergennemsnittet op på de uddannelser, hvor pladserne er få, og efterspøgslen fra de unge er stor. En analyse fra Uddannelses- og forskningsministeriet fra 2017 viste, at andelen af unge, der er begyndt på en videregående uddannelse inden for to år, hvor studenterhuen er blevet sat på, har ligget stabilt på 70 pct. Det billede gjorde sig også gældende i optaget for 2018.

Når hurtigstartsbonussen ikke har virket efter hensigten - og samtidig har haft nogle ærgerlige konsekvenser, ser vi ingen grund til, at uddannelsessystemet fortsat skal give en forlomme i køen til de unge, der er hurtigere - frem for de unge, der er fagligt dygtige. De studerende har fortsat mulighed for at gange deres gymnasiekaraktergennemsnit – nemlig, hvis de tager et eller to ekstra A fag i gymnasiet.

Dertil kommer, at de unge allerede har et godt incitament til at begynde på deres videregående uddannelser inden for to år – nemlig SU’en. For med SU-reformen i 2013 blev det sjette SU-år begrænset til de unge, der begynder på deres uddannelse senest to år efter studentereksamen.

Steen Bocian peger også på i lederen, at de danske universitetsstuderende er over 21 år ved studiestart. Men faktisk var 40 pct. ved optaget i 2018 under 21 år. I 2017 var det 43 pct.

Konsekvenserne ved at fjerne en gangeregel synes derfor ret overkommelig – ift. effekten på et øget arbejdsudbud. Til gengæld er fokus fortsat på, at den faglige dygtighed står i centrum. For ja, vores virksomheder har i den grad brug for de dygtigste hænder og hoveder, vi kan opdrive.