SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Under coronakrisen sikrede fællesindkøb EU billigere priser. Nu er tiden til at gentage succesen med gas

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, foreslår, at EU koordinerer fællesindkøb af gas, så man kan forhandle bedre priser hjem. Arkivfoto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, foreslår, at EU koordinerer fællesindkøb af gas, så man kan forhandle bedre priser hjem. Arkivfoto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

EU’s gasforsyning er under alvorligt pres. Det stod klart allerede, før angrebet på Nord Stream-gasledningerne fik europæiske gaspriser til at stige, selvom der ikke flød gas igennem. Alene de seneste uger har europæiske ledere haft travlt med at rejse verden rundt for at sikre gasleverancer; bl.a. med Macron i Qatar og Scholz i de Forenede Arabiske Emirater.

EU driver i øjeblikket selv gaspriserne op. Det betyder, at EU i øjeblikket har en gaspris, som er ti gange højere end i USA

Problemet er bare, at EU i øjeblikket selv driver gaspriserne op. Det betyder, at EU i øjeblikket har en gaspris, som er ti gange højere end i USA og to til tre gange højere end i Asien. Den ekstrapris er noget, som både virksomheder og borgere mærker direkte på deres energiregning.

Også formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har givet udtryk for, at EU-landene ikke har forhandlet særligt gode priser hjem. Når EU samlet kan koordinere gas- og, nu også, elektricitetsbesparelser, er Michels forslag, at EU også skal koordinere gasindkøb.

Fællesindkøb har EU tidligere haft gode erfaringer med. Under coronakrisen fandt man heldigvis ud af, at anskaffelsen af værnemidler blev bedst løst med fælles indkøb, investeringer og koordinering. En kæmpe succes, som fortjener gentagelse!

For som Charles Michel rigtigt har påpeget, er det ikke sikkert, at vi vil være i stand til at spare tilstrækkeligt på energien til at få prisen ned. Det er et stort problem for de mange, der lige nu slås med at betale deres regninger. Som en samlet enhed vil man forhåbentlig kunne forhandle bedre priser hjem. Og vi skal have prisen ned, da vi ellers ikke kan fastholde en af EU’s konkurrencefordele: billig energi.

Men vi skal selvfølgelig huske ikke kun at gå efter den billigste pris. Diversificering er stadig vigtigt, men kommer naturligvis også med en pris. Alligevel er den det værd, for vi ser nu tydeligt, hvad der sker, når man lægger for mange æg i én kurv. Den eventuelle meromkostning på energi er altså noget, borgere og virksomheder desværre skal vænne sig til i fremtiden. Dertil skal vi i EU på sigt vriste os fri af de fossile brændsler, og derfor bør vi også være varsomme med at indgå alt for lange kontrakter.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu