SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | PFA-chef: Kære virksomhedsleder, hvorfor er et fleksibelt arbejdsliv kun for seniorerne?

Den store bonus for arbejdspladsen er den langsigtede gevinst i form af ikke bare mere tilfredse medarbejdere, men også medarbejdere som er produktive længere. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den store bonus for arbejdspladsen er den langsigtede gevinst i form af ikke bare mere tilfredse medarbejdere, men også medarbejdere som er produktive længere. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er tid til, at man som virksomhedsleder overvejer, om den klassiske seniorpolitik skal erstattes af en livsfasepolitik. For hvorfor skal en bestemt alder automatisk udløser nogle særlige rettigheder? En tilgang, der utvivlsomt er tænkt i den bedste mening, men som på dagens arbejdsmarked rummer en risiko for stigmatisering af medarbejdere, der har været mange år på arbejdsmarkedet. Omfattes man af seniorpolitikken, er man halvvejs inde i et skånejob, og fuldtidspensioneringen ligger lige om hjørnet.

Med en livsfasepolitik handler det derimod om muligheden for løbende udvikling og et fleksibelt arbejdsliv, der er tilpasset den livssituation man er i, og som netop for seniorerne åbner muligheden for at man kan blive ved længe – også efter folkepensionsalderen.

I foråret 2022 gennemførte PFA en undersøgelse blandt seniormedarbejdere og spurgte, hvad der kan få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet. Blandt en række forskellige valgmuligheder tårnede mere fritid sig op, skarpt efterfulgt af mulighed for at præge eget arbejdsindhold. Begge dele vigtigere end eksempelvis at få mere i løn.

Jeg tillader mig at tolke denne respons ind under samme tendens: Et stigende ønske om et mere fleksibelt arbejdsliv – også efter de 67. I samme undersøgelse svarede næsten halvdelen af de adspurgte nemlig – og på tværs af indkomstgrupper – at de godt kan forestille sig at arbejde videre efter folkepensionsalderen.

For seniormedarbejderen kan fleksibilitet veksles til en længere weekend, så man kan få gjort noget ved sommerhuset eller få mere tid med børnebørnene. For medarbejderen med mindre børn kan det konkret handle om at kunne hente fra vuggestue tidligt og have flere vågne timer sammen med børnene. Eller hvad med den medarbejder midt i livet, der har en syg pårørende, som kræver pasning. Her kan fleksibilitet også have stor værdi og måske ovenikøbet forebygge stress.

Ser man på karriere- og udviklingsmuligheder, så er behovene måske heller ikke så forskelligt på tværs af livsfaser. En undersøgelse, som PFA har udført i samarbejde med EPSI Danmark, har således peget på, at seniorer, i modstrid med gængs opfattelse blandt mange, er ganske villige til at omstille sig i karrieren. Både vertikalt – f.eks. fra leder til medarbejder – eller horisontalt – fra et forretningsområde til et andet. Alle uanset alder har behov for løbende udvikling.

Den store bonus for arbejdspladsen – hvis man lykkes med livsfasepolitikken – er den langsigtede gevinst i form af ikke bare mere tilfredse medarbejdere, men også medarbejdere som er produktive længere. Man øger sandsynligheden for, at seniorerne udskyder pensionen, og at de yngre holder i og undgår stress.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu