SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | SMV Danmark: Vi kender alt for lidt til effekten af de 42 milliarder, der bruges på erhvervsfremme

Erhvervsfremmesystemet er alt for kompliceret, og mange virksomheder må have ekstern hjælp for at benytte ordningen. PR-foto
Erhvervsfremmesystemet er alt for kompliceret, og mange virksomheder må have ekstern hjælp for at benytte ordningen. PR-foto

42 mia. kr. Så meget bruges der hvert år på det statslige erhvervsfremmesystem. Til sammenligning bruges der hvert år kun lidt over 8 mia. kr. på vores erhvervsuddannelser. Det er tankevækkende, at der bruges så mange penge på indsatser, hvis effekt vi ikke har fuldt kendskab til. Der er brug for en grundig evaluering af systemet.

For nuværende er den ekspertgruppe, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan der kan skæres på erhvervsstøtten dog sat på pause på grund af valget og regeringsforhandlingerne. Samtidig ser vi, hvordan erhvervsfremmesystemet får dumpekarakter af de virksomheder, som det ellers er sat i verden for at hjælpe. Ifølge vores spørgeskemaundersøgelse mener 84 pct. af de medvirkende smv'er, at erhvervsfremmesystemet kun i meget lav grad eller lav grad skaber værdi for virksomhederne.

Kernen til frustrationerne med erhvervsfremmesystemet hos de smv'er er, at systemet er for kompliceret. F.eks. opleves visse støtteordninger så komplicerede, at særligt mindre virksomheder må hyre eksterne rådgivere for overhovedet at kunne ansøge disse ordninger.

De mindre glemmes

Til tider risikerer erhvervsfremmesystemet primært at komme større virksomheder til gavn. Et eksempel er oprettelsen af de såkaldte “erhvervsfyrtårne”, som den socialdemokratiske regering besluttede at investere i. Her koncentrerer man indsatsen og midlerne på otte områder med store virksomheder i spidsen.

F.eks. står Novo Nordisk i spidsen for det regionale vækstteam, der anbefalede, at man skulle oprette et fyrtårn i hovedstaden for offentlige midler med fokus på sundhed og overvægt. Erhvervsfyrtårnene er desværre ikke det eneste sted i erhvervsfremmesystemet, hvor de store virksomheders interesser bliver prioriteret højest.

For nyligt så vi også, hvordan Simon Kollerup (S), erhvervsminister i S-regeringen håndplukkede en række virksomhedsledere fra de største virksomheder i Danmark til bestyrelsen til den nye statslige superfond Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

42 mia. kr. er mange penge. Vores opfodring er derfor klar: Sæt en evaluering og gennemgang af erhvervsfremmesystemet på dagsordenen under regeringsforhandlingerne og genoptag ekspertgruppens arbejde.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu