SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Sæt turbo på elektrificering, det giver virksomheder billigere og grønnere produktion

Fødevareindustrien er blandt Danmarks mest energitunge. Derfor er elektrificering af produktionen afgørende for at sikre et lettere dansk klimaaftryk. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Fødevareindustrien er blandt Danmarks mest energitunge. Derfor er elektrificering af produktionen afgørende for at sikre et lettere dansk klimaaftryk. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

Et projekt viser, at elektrificering af virksomheder fører til lavere energiforbrug, der giver en billigere produktion og et mere bæredygtigt produkt

Et massivt forbrug af fossil energi i industrien er en forhindring, som skal ryddes af vejen hurtigt, hvis vi i Danmark skal fastholde den direkte kurs mod klimamålene og en grønnere fremtid.

Erfaringerne fra et treårigt projekt med 20 danske fødevarevirksomheder viser, at det både teknologisk og økonomisk er inden for rækkevidde at erstatte sorte brændsler med grøn strøm i komplekse produktionsprocesser. Men der er brug for nye tiltag, som kan sætte turbo på elektrificeringen

Virkeliggørelsen af Danmarks klimamål afhænger i høj grad af vores industrivirksomheders evne til at omstille fra fossil til grøn energi. Produktion af fødevarer og fødevareingredienser er energitungt, og alene fødevarebranchen står samlet set for en tredjedel af industriens totale energiforbrug. Heraf bliver næsten 70 pct. produceret af naturgas, olie eller kul. Det giver en CO2-udledning på 1 mio. ton årligt.

Langt størstedelen af den sorte energi kan imidlertid erstattes med eldrevet teknologi såsom varmepumper. Det har vi eftervist i projektet Elektrificering af Fødevareindustrien, hvor 20 danske fødevarevirksomheder i de forløbne tre år har fået rådgivning om, hvordan de kan skifte fra gas til el og få en god businesscase ud af det.

Elektrificeringen er i gang, men nu skal de sidste forhindringer af vejen

Med projektet har vi dokumenteret, at det kan lade sig gøre teknologisk og i de fleste tilfælde med en fornuftig tilbagebetalingstid.

Den aktuelle energi- og inflationskrise har sat endnu en tyk streg under vigtigheden af at gøre sig hurtigt fri af fossil energi og ikke mindst russisk gas. Stigende energipriser, nye offentlige tilskudsmuligheder og den kommende CO2-afgift på industrien har desuden gjort businesscasen yderligere attraktiv for deltagerne.

Mange fordele

Projektet viser, at de elektrificerede virksomheder, udover at minimere deres CO2-udledning som følge af skiftet til grøn strøm, samtidig skærer ned på deres energiforbrug, hvilket sparer yderligere CO2 og billiggør produktionen.

Det giver mere bæredygtige produkter, som matcher en stigende efterspørgsel fra forbrugerne, og understøtter en udvikling mod en stærk, grøn førerposition.

Vi er nu klar til at dele vores viden og erfaringer fra projektet, så den grønne bølge kan skylle ind over de mange virksomheder i fødevarebranchen og andre brancher med produktionsprocesser, som i dag kører på sort energi.

De kan som et indledende skridt med fordel udarbejde en strategi for elektrificering. Der er dog fortsat en række udfordringer, som kan forsinke elektrificeringens udbredelseshastighed.

På grund af den usikre gasforsyningssituation ser vi aktuelt en udvikling, hvor stadig flere virksomheder omstiller deres energisystem, så de hurtigt kan skifte over til olie. Samtidig har relativt mange industrivirksomheder komplekse produktionsforhold, som gør businesscasen mindre attraktiv end for flertallet.

De bør have adgang til bedre støttemuligheder, som kan sikre hurtig grøn omstilling, uden at det truer produktionen. For mange andre indebærer elektrificering desuden større investeringer, end de kan mobilisere.

Der er derfor brug for støtteordninger, som er dedikeret omstilling fra gas til el, så det bliver en reel mulighed over en bred kam at elektrificere.

Forhindringer af vejen

Forsyningssikkerheden og risikoen for spændingsudfald er en bekymring hos flere af de deltagende virksomheder. Det er vigtigt, der fortsat sikres høj elforsyningssikkerhed og kvalitet i elnettet, hvilket elselskaberne er opmærksomme på.

Der vil opstå behov for yderligere kapacitet i elnettet i forbindelse med elektrificering, og en styrket dialog mellem industri og elnetselskaber kan bidrage til afklaring af morgendagens behov og løsninger.

Samtidig bør der investeres yderligere i forskning og udvikling, så nye elbaserede teknologier samt løsninger til lokal energilagring i virksomheder kan modnes hurtigere og implementeres sikkert. Det vil desuden gavne dansk eksport af teknologi og rådgivning om elektrificering.

Elektrificeringen er i gang, men nu skal de sidste forhindringer af vejen, så der kan komme turbo på udviklingen. Vi opfordrer alle produktionsvirksomheder, som i dag kører på fossil energi, til, hellere i dag end i morgen, at afklare muligheder og perspektiver.

Dette er afgørende for, at vi når klimamålene – og kan inspirere omverdenen til at vælge den samme ambitiøse vej.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu