75 mia. kr. til det danske samfund, 94 mio. ton CO2-reduktioner og 29.000 nye danske job. Det er ifølge Energinet, Evida og Deloitte, hvad vi kan se frem til, hvis der etableres et brintrør, der kan koble dansk brintproduktion produceret med strøm fra vindmølleparker i Nordsøen med tysk brintefterspørgsel. Så stort potentiale for klima og samfund må vi ikke lade gå uset hen.
“Regeringen bør derfor indkalde til forhandlinger om den danske brintinfrastruktur og lave et beslutningsgrundlag, som afdækker klima, miljø og samfundsøkonomiske konsekvenser af at etablere et nyt brintrør.Norge og Tyskland har allerede etableret et samarbejde om et brintrør, der skal forbinde de to lande – udenom Danmark
I Tyskland drives rigtig meget industri på naturgas – en industri, man fra tysk side har planer om at ændre til grøn brint, hvilket betyder, at brinten er produceret af strøm fra vedvarende energikilder.
I Danmark har vi de helt rette forudsætninger for at blive storproducenter af grøn brint. Vi er verdenskendte for vores grønne strømproduktion, og også fremadrettet ser vi ind i en massiv udbygning med havvind og vedvarende energi på land. Denne udbygning kan kobles til power-to-x, brintindustrien, så strømmen kan udnyttes til produktionen af grøn brint.
Et brintrør fra Danmark til Tyskland rummer ikke alene et stort potentiale for den grønne omstilling, men også en mulig gevinst for dansk samfundsøkonomi. For hver krone, der investeres i brintinfrastruktur, går der knap to kroner til det danske samfund ifølge den nye analyse af Deloitte for Evida.
Samtidig vil brintrøret understøtte power-to-x-projekter på sin vej ned gennem Jylland og skabe danske arbejdspladser. Potentialet er stort, men tiden er knap. Norge og Tyskland har allerede etableret et samarbejde om et brintrør, der skal forbinde de to lande – udenom Danmark.
I SF og Konservative har det høj prioritet, at Danmark og EU samarbejder om at løse vor tids største udfordring – klimaforandringer – en opgave, vi ikke alene kan adressere med et nationalt fokus. Regeringen bør derfor hurtigst muligt udarbejde et beslutningsgrundlag for fremtidens energiinfrastruktur, så vi kan få gang i forhandlingerne om dansk brintinfrastruktur.