SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Dit internetforbrug er en klima- og energisynder, som bør gås efter i sømmene

Danskerne bruger dagligt i gennemsnit 76 min. på videostreaming og 105 min. på tv. 
Arkivfoto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix
Danskerne bruger dagligt i gennemsnit 76 min. på videostreaming og 105 min. på tv. Arkivfoto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix

For nylig kom EU og statsministeren med en opfordring til danskerne om at spare på strømmen. Her bør vi overveje at lægge mindre op på Instagram, droppe doomscrolling og se et afsnit mindre på Netflix. Det batter nemlig alt sammen.

Internettet ansvarlig for ca. 9 pct. af verdens elektricitetsforbrug. Det svarer til brændstofforbruget fra verdens samlede flytrafik. I Danmark stiger datatrafikken på mobilnettet med 40 pct. om året.

Hvis du tænder for dit tv for at se Netflix, går ca. halvdelen af energien til at drive tv’et og halvdelen af energien til at drive Netflix.

Ifølge en tænketank svarer onlinestreaming af video til 1 pct. af de globale emissioner.

Ifølge BBC er onlineporno også et stort energiproblem, da det står for en tredjedel af den samlede videostreamingtrafik, svarende til samme CO2-udledning som Belgien.

Danskerne bruger nemlig dagligt i gennemsnit 76 min. på videostreaming og 105 min. på tv. Dertil kommer gaming, podcast mm. I snit bruger vi danskere syv timer dagligt på skærmen.

Internettet ansvarlig for ca. 9 pct. af verdens elektricitetsforbrug

Eftersom vi ikke længere sidder foran én skærm i hjemmet og ser tv, men på hver vores skærme, kan en familie på fem således snildt være i gang med ti devices på én gang. Vi taler af egen erfaring – og vi kan skrue ned.

Energikrisen tvinger os til at se vores vaner efter i hjørnerne. Hvad kan vi undvære? Den nuværende situation kræver, at alle lægger vanerne om.

Vi bør som forældre gå forrest og indføre internetfri aktiviteter som at læse fysiske bøger, spille brætspil eller gåture og sport.

Også virksomheder skal finde måder at spare strøm på, når det gælder it. Man kan reducere serverplads.

Man kan slå video fra på onlinemøder og reducere strømforbruget af mødet med op til 96 pct., ifølge et studie.

Ligesom der kan være en betydelig energibesparelse for virksomheden ved at lade folk arbejde hjemme.

Ultimativt er klima- og energikrisen af en systemisk karakter og skal løses som sådan. Men vi har også alle hver især et ansvar og muligheder for at handle til fordel for hinanden og planeten.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu