SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | SMV Danmark: Dyr klimarapportering giver panderynker hos SMV'er – en ensartet CO2-afgift ville være mere effektiv

Det er langt mere hensigtsmæssigt at benytte sig af en CO2-afgift end den klimarapportering, der går ud over de små virksomheder, mener Jacob Stendevad
Arkivfoto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Det er langt mere hensigtsmæssigt at benytte sig af en CO2-afgift end den klimarapportering, der går ud over de små virksomheder, mener Jacob Stendevad Arkivfoto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

’Klimadokumentation er godt, og meget klimadokumentation er meget godt’. Sådan var budskabet fra Ledernes Hovedorganisation her i Børsen den 15. august.

Det virker som unødvendigt bureaukrati, når man pålægger små virksomheder at klimarapportere

Men hos SMVdanmark ser vi markant anderledes på den sag, og vi må simpelthen konstatere: Det er for nemt at være fortaler for andres klimarapportering, når man ikke selv skal løfte byrden.

For i dette spørgsmål er det er ikke hos lederne, at den største udfordring ligger, men tværtimod hos de små virksomheder, der skal rapportere klimadata. Rent ud sagt giver omkostningerne forbundet med klimarapporteringen de små virksomheder panderynker.

Og særligt i lyset af Det Miljøøkonomiske Råds anbefaling af en CO2-afgift som det mest effektive og billigste middel i den grønne omstilling, så virker det i særklasse som unødvendigt bureaukrati, når man pålægger små virksomheder at klimarapportere.

Hermed ikke sagt, at de små og mellemstore virksomheder er imod grøn omstilling. De er mere end parate til at løfte deres del af ansvaret for Danmarks indsats på klimaområdet. Men det er ikke hensigtsmæssigt, at selv helt små virksomheder skal ansætte dyre akademikere eller bruge eksterne konsulenter for at kunne være underleverandører til større virksomheder, når markedet langt billigere kan opnå samme resultat gennem CO2-afgiften.

Spænd ikke ben

Tilbage står spørgsmålet: Ønsker vi virkelig et erhvervsliv, hvor mindre virksomheder får det endnu sværere? Det mener vi ikke. Vejen frem er, som også påpeget af Det Miljøøkonomiske Råd, en bred, ensartet CO2-afgift, som pålægges alle varer. For så vil prisen hurtigt sende et signal til kunderne om de enkelte virksomheders klimabelastning, og de vil tage højde for dette i deres køb.

Ingen må i øvrigt misforstå vores position. Vi ønsker også et erhvervsliv i den grønne førertrøje. Vi skal dog passe på, at vi i vores ivrighed ikke spænder ben for vores eget fremskridt. Hverken den klimamæssige eller økonomiske bæredygtighed kan sikres, hvis ikke de små kan komme med på rejsen.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu