KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

“Der er stadig store afkast at hente på det aktuelle bull-marked”

Nøglen til en succesfuld investering er tålmodighed, skriver Ken Fisher. Illustration: Børsen
Nøglen til en succesfuld investering er tålmodighed, skriver Ken Fisher. Illustration: Børsen

“De store penge ligger ikke i køb og salg, men i at sidde stille”.

Jesse Livermore, en legendarisk investor fra det tidlige 20. århundrede, beskriver nøglen til succesfuld investering sådan: tålmodighed. Det aktuelle bull-marked, som blev født i 2022, bør fortsat give store afkast – men dog sporadisk.

At høste afkast kræver tålmodighed. Stor tålmodighed! Myriader af falsk frygt vil fortsætte med at sortere de tøvende fra. Lad det ikke blive dig. Det aktuelle bull-marked har stadig ben at gå på.

Selvom aktierne i september ifølge MSCI World Index – Index Total Return Level nåede nye højder i danske kroner, er verdens aktier faldet med -3,6 pct. ved månedens udgang – samtidig med de er faldet med -6,6 pct. i dollar fra toppen den 31. juli. Selv om det stærke afkast i Novo Nordisk styrker OMX, nærmer vi os nok en korrektion – og skepsissen stiger.

Alt for mange sælger efter fald i markedet af frygt for, at det bliver værre – og de køber efter opsvinget

Danmarks Statistiks indikator for den økonomiske stemning er faldet siden juli måned, selv om den er over de pessimistiske niveauer fra oktober 2022. Tre fjerdedele af de globale fondsforvaltere forventer nu en “blød landing” for verdensøkonomien – ingen hård recession, men langsommere vækst.

Ikke lineær

Frygt for Kinas svaghed begynder at sive igennem fundamentet. Snakken om en oliepris på 100 dollar finder ny næring, og energisektoren bekymrer sig.

Nedgang i udlån i eurozonen og indkøbschefernes indeks for tjenesteydelser, som viser tilbagetrækning, fyrer op under flammerne – ligesom frygten for højere og længerevarende globale renter.

I Danmark fører nedjusteringen af bnp i Q2 – fra en vækst på 0,3 pct. til et fald på -0,3 pct. (k/k) – og Novo Nordisks overskyggende markedsdominans til sammenligninger med Finland i begyndelsen af 00’erne, hvor Nokias nedtur prægede hele samfundsøkonomien og gav store rystelser i markedet.

Men volatilitet er ikke en fejl i det aktuelle bull-marked – det er en iboende funktion i alle bull-markeder, som historisk set altid overvinder “bekymringernes mur”. Denne volatilitet er aldrig lineær.

Ved at se på Amerikas S&P 500 med sin historiske nøjagtighed helt tilbage til 1926 har aktierne gennemgået 34 korrektioner – nogle skarpe, andre stemningsdrevne – med fald på -10 pct. til -20 pct. Medianfaldet var -13,7 pct. eksklusive udbytter. I min egen opgørelse tæller jeg 50 dyk på -8 pct. eller mere ca. hvert andet år.

Sid på hænderne

Selv om Danmarks smalle aktiemarked hæmmer en bredere analyse, skal du tage et kig på aktierne i nabomarkederne i eurozonen (målt i euro):

Efter afslutningen af det regionale bear-marked i 2011 gennemgik de fire korrektioner, inden opsvinget sluttede tidligt i 2016 – herunder et fald på -19,0 pct. 2012.

Aktierne i eurozonen faldt to gange i henholdsvis perioden fra 2003-2007 og i perioden fra 2016-2020, men de skabte alligevel nervøsitet i markedet – især det stejle fald i fjerde kvartal 2018.

Jeg forudsiger ikke, at det samme vil ske nu. Men kortvarige svingninger udfordrer forudsigelserne og kan komme når som helst – uanset årsagen hertil. Det betyder, at tålmodighed er afgørende.

Den store Lucien Hooper, den tredje længstsiddende kolumnist hos Forbes i historien (efter mig selv og Heinz Biel), sagde: “Du tjener flere penge ved at sidde på hænderne end ved at danse på dine fødder” – specielt i unge bull-markeder.

Kontrol med din reaktion

Derfor er det afgørende at afstemme forventningerne. Kortvarige svingninger er prisen for aktiernes høje, langsigtede afkast. Medianvarigheden for S&P 500-korrektioner er kun 2,1 måneder. Medianlængden for genopretninger er 2,6 måneder. Men medianmarkedets gevinst i dollar seks måneder efter bunden er 22,9 pct.

Alt for mange sælger efter fald i markedet af frygt for, at det bliver værre – og de køber efter opsvinget. Katastrofalt!

Fortvivl ikke over dagens svingninger, der forvandler sig til et bear-marked. Heller ikke når priserne på energi stiger. Genbrugte bekymringer – og udsvinget i priserne er langt fra niveauet i 2022.

Hvad så med Kina? Analytikerne ser stadig en præpandemisk vækst i kinesisk bnp på 5,1 pct. i 2023. Husk, da alle ønskede en tilbagevenden til de præpandemiske normer, blev markedet bullish!

Store bull-markeder forsøger altid at ryste så mange af sig som muligt, mens de stiger. Du kan ikke kontrollere volatiliteten, men du kan kontrollere din reaktion på den.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis