SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Erstat bogstavlegen på Marienborg med forhandlinger, som skal sikre faglært arbejdskraft

Danmark har mangel på faglærte. Alle tre typer faglærte er helt essentielle, når der i de kommende år skal sættes turbo på den grønne omstilling. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix
Danmark har mangel på faglærte. Alle tre typer faglærte er helt essentielle, når der i de kommende år skal sættes turbo på den grønne omstilling. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

Lige nu forhandles der på livet løs om en ny regering. Hos SMV Danmark ser vi det ikke som vigtigt, hvilke partier en kommende regering består af, men i stedet, at den kommende regering tager de små og mellemstore virksomheder alvorligt og bidrager med løsninger på de udfordringer, de står med. Her gælder det særligt manglen på kvalificeret arbejdskraft.

For selvom virksomhederne ser ind i en økonomisk nedtur, så er der et stort strukturelt behov for flere faglærte på længere sigt.

Sikring af flere faglærte er afgørende for de små og mellemstore virksomheder

Helt konkret får vi i Danmark 81.000 færre faglærte de næste ti år, hvis politikerne ikke gennemfører reformer, der sikrer flere faglærte frem mod 2030, vil vi få alvorlige problemer med at udføre den grønne omstilling, som der ellers er politisk, folkelig og videnskabelig opbakning til. Frem mod 2032 vil antallet af elektrikere nemlig falde med over 1800 personer, mens der bliver 1500 færre industriteknikere og 3400 færre smede.

Alle tre typer faglærte er helt essentielle, når der i de kommende år skal sættes turbo på den grønne omstilling. Det er f.eks. svært at forestille sig, at vi kan komme i mål med de tårnhøje ambitioner, politikerne har for elektrificering af samfundet, når vi mangler så mange elektrikere.

Og hvordan skal vi kunne bygge flere vindmøller eller udrulle fjernvarmen, hvis vi ikke har nok smede eller industriteknikere til at udføre motor, turbine, rør- og metalarbejdet? Derfor bør en kommende regering ikke blot have en klar målsætning om at gennemføre reformer, der skaffer flere faglærte, men også konkret gennemføre initiativer, der får os i mål med denne målsætning.

Det kan f.eks. gøres ved, at man gør det lettere at rekruttere internationalt, f.eks. ved at udvide positivlisterne samt ved at opprioritere erhvervsuddannelserne markant ved at flytte skattekroner fra SU’en til brug på at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.

Sikring af flere faglærte er afgørende for de små og mellemstore virksomheder. Men det er også afgørende for samfundet. Det bør derfor være et centralt element i regeringsforhandlingerne.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu