SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Kommentar | Mathias Dollerup Sproegel: Nu træder den kinesiske økonomi ud af coronaskyggen

Kinas vækstmål for 2023 blev fastlagt på den årlige Folkekongres til at være på omkring 5 pct., og det skuffede investorer, der havde håbet på en mere ambitiøst målsætning. 
Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix
Kinas vækstmål for 2023 blev fastlagt på den årlige Folkekongres til at være på omkring 5 pct., og det skuffede investorer, der havde håbet på en mere ambitiøst målsætning. Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

I starten af januar slap Kina jerngrebet omkring økonomien. Tre år med nultolerancepolitikkens drakoniske nedlukninger og restriktioner er forbi. En politik, der har fungeret som en spændetrøje på økonomien, men som var nødvendig for at afværge et kollaps i sundhedssystemet.

Ligesom i Vesten blev det omikronvariantens fremmarch, der stoppede pandemien. Kina stoppede med at rapportere smittetilfælde og dødsfald, da pandemien i slutningen af 2022 for alvor fik fat. Derfor findes der ingen valide coronatal, men det er næppe urealistisk at antage, at adskillige millioner kinesere blev smittet med corona i december og januar. Hvis ikke flere hundrede millioner.

Recessionen er ikke længere givet, når verdens næststørste økonomi sætter farten op. Genåbningen kan også få stor betydning for råvare- og energimarkederne

Beslutningen om at genåbne Kina kan få store konsekvenser for den globale økonomi. Genåbningen kom på et tidspunkt, hvor hovedparten af økonomerne havde råbt ulven kommer – en uundgåelig global recession var på vej. Recessionen er ikke længere givet, når verdens næststørste økonomi sætter farten op. Genåbningen kan også få stor betydning for råvare- og energimarkederne.

Kina er storimportør af en række råvarer. Det gælder eksempelvis kobber, jernmalm og stål. Prisudviklingen på disse råvarer er meget afhængig af det kinesiske boligmarked. Her er en række lempelser blevet søsat, og vi ser også spæde tegn på, at kineserne igen er gået på boligjagt. På energimarkedet bliver det fra en europæisk vinkel ofte overset, at en kinesisk økonomi i sneglefart betød, at den kinesiske efterspørgsel efter flydende naturgas (LNG) faldt kraftigt i 2022.

Faktisk importerede Kina hele 20 pct. mindre LNG i 2022 sammenlignet med 2021. I år forventes Kinas efterspørgsel efter LNG at stige med 10-15 pct. Indtil videre famler vi økonomer dog lidt i blinde, når de økonomiske effekter af genåbningen skal vurderes. De første vækstsignaler efter genåbningen blev først i går offentliggjort med detailsalget og industriproduktionen for januar og februar. Tallene antyder, at forbrugerne er ved at vende tilbage til butikkerne.

Til gengæld var industriproduktionen ikke helt så velsmurt, som man kunne have håbet på. Over de kommende måneder holder vi især øje med forbrugernes reaktion på genåbningen, da forbruget bliver nøglen til høj vækst.

I de seneste dage har toppen af det kinesiske kommunistparti været samlet til den årlige Folkekongres. Her blev Xi Jinping meget lidt overraskende genvalgt til en tredje femårig præsidentperiode. Det kan meget vel blive fem år, hvor Xi Jinping fortsætter med at stramme grebet om de private virksomheder. Flere investorfjendtlige reformer kan altså være på vej.

På Folkekongressen blev nogle investorer skuffede over Kinas vækstmål for 2023 på omkring 5 pct. Håbet var et mere ambitiøst vækstmål. I vores optik er et vækstmål på omkring 5 pct. ikke nødvendigvis uambitiøst, da det ikke vil være langt fra væksttempoet før corona. Vi venter da også, at Kinas økonomi i år vokser hurtigere end vækstmålet med en vækst på 5,5 pct.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu