SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Vi skal skrue op for smarte løsninger, når vi skal skrue ned for energiforbruget

Smart Cities er et forsøg, der skal måle og tage styring over forbruget, såsom temperatur og energiforbrug i en husstand. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Smart Cities er et forsøg, der skal måle og tage styring over forbruget, såsom temperatur og energiforbrug i en husstand. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vi befinder os i en stadig mere alvorlig situation med svigtende energiforsyning og stigende priser på lys og varme. Desværre bliver vi nu alle sammen nødt til at skrue ned. Til gengæld bliver der nu skruet gevaldigt op for den grønne omstilling over alt i samfundet, og store projekter med bl.a. energiøer er på tegnebrættet. Og det er trods alt rigtig godt.

Men det er også nu, at vi for alvor skal skrue op for energieffektiviseringerne i vores bygninger. Et vigtigt redskab til at opnå en mere effektiv udnyttelse af energien er smartstyring af forbruget ved hjælp af digitale og teknologiske løsninger.

Det handler om at måle og tage styringen af forbruget på en klogere og mere omfattende måde end i dag

Øget digitalisering i bl.a. kommunerne er en bæredygtig og effektiv vej til at gennemføre energibesparelser på en intelligent måde. Det er så småt kommet i gang rundt omkring bl.a. forsøg med Smart Cities.

Digitalt styr på forbruget

Det handler om at måle og tage styringen af forbruget på en klogere og mere omfattende måde end i dag. Det handler f.eks. om styring af temperatur, energiforbrug, benyttelse af arealer, luftkvalitet, regulering af fugtighed med sensorer – løsninger, der i dag går under betegnelsen internet of things (iot), hvilket kort sagt vil sige dimser og apparater, der “taler” med hinanden via internettet.

Termostater er et must – men er de indstillet rigtigt? Og tager de højde for, om rum benyttes eller ej? Hvis de er smarte, og koblet til internettet, kan man ikke blot overvåge, om de står rigtigt, men også rette ind efter behov. Også sensorer til måling af el, vand og varme er andre eksempler på intelligent måling, så brugerne selv kan følge deres forbrug og rette ind, hvis det ikke passer med de opstillede mål. Også selv om de ikke er hjemme.

Allerede i dag har nogle kommuner og bygningsadministratorer sat iot-løsninger op, ligesom mange lejligheder har fjernaflæsning af deres forbrug. Det er imidlertid vigtigt, at brugerne løbende får feedback, så de kan ændre adfærd i forhold til de opsamlede data.

Smart besparelse på 60 pct

På samme måde kan gadebelysning automatisk måle, om der faktisk er personer eller køretøjer på en vej. Og hvis der ikke er nogen, kan man slukke belysningen automatisk ved hjælp af sensorer. På den måde oplever borgerne ikke den utryghed, der følger med, når man slukker belysningen, men man får samtidig energibesparelsen. En kommune kan spare op mod 60 pct. på belysningen med en sådan løsning.

Kommunerne er landets suverænt største bygningsejere, og mange kommuner har allerede eksperimenteret med iot og smart city. Med dagens krav om reelle energibesparelser er iot-løsninger en oplagt måde at imødekomme sparekrav og mindske de negative effekter for befolkningen.

I erhvervslivet er vi klar til at bidrage med løsninger, og timingen kunne aldrig blive mere rettidig end nu.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu