Debat: Vi bør gentænke forståelsen af privatliv

395967_16_9_large_194.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
13. feb 2020 KL.11:00

Januar er forbi, og med sine kolde, grå dage har der været masser af tid til at se indad og pleje sine egne behov. For selvom mange anser januar for en trist måned, er den alligevel også tiltrængt efter en sæson med utallige familiesammenkomster og sociale arrangementer, hvor privatlivet nedprioriteres til fordel for strømmen af invitationer.

Men hvorfor er det så vigtigt at have en stund for os selv? Og hvad betyder privatliv egentlig i en tid, hvor vi bor flere på færre kvadratmeter, hvor teknologien dominerer, og hvor bilerne konstant brummer, mens naboen opholder sig lige på den anden side af væggen, og du dermed altid er disponeret for samvær og larm?

Ifølge en undersøgelse, vi har foretaget i IKEA, mener 79,5 pct. af de adspurgte, at privatliv er afgørende for deres mentale velvære. Det er altså en essentiel del af vores trivsel og udvikling - ikke kun som mennesker, men som velfungerende medborgere. I samme undersøgelse siger 76,9 pct. af danskerne, at privatliv ikke handler om størrelsen på deres hjem, hvilket fortæller os, at der i dag er andre former for privatliv end det at lukke døren bag sig.

Privatliv er i stedet en ”state of mind”, og derfor mener jeg, at vi skal turde skabe en bredere opfattelse af begrebet. For hvem siger, at privatliv ikke kan være at placere høretelefonerne tæt om ørene og skrue op for sit yndlingsnummer, selvom man sidder i en tætpakket metro? Eller at indrette sig med små oaser i rummet, der gør det muligt at lægge det omkringliggende selskab bag sig for et kort øjeblik?

I privatlivets helle beskæftiger vi os med aktiviteter, som kræver tryghed og mulighed for at fordybe sig. Vi tillader os selv at koble fra og være impulsive, når vi danser, synger eller bare slapper af uden planer. Og netop derfor er det helt essentielt at opretholde øjeblikke som disse.

Vi skal kræve tid til os selv

Men hvorfor er det så så svært at bede om? For det kan være grænseoverskridende at prioritere sig selv først og kræve sin ret til en privat stund. Det ved jeg fra egen erfaring. Men ikke desto mindre er det helt afgørende, at vi tør.

Mere end hver fjerde dansker mellem 25-34 år fortæller, at de er bange for at virke uhøflige, hvis de beder om privatliv. Og for de unge mellem 18-24 år påpeger hver femte risikoen for at fremstå asocial. I et samfund hvor det forventes, at vi altid er på og tilgængelige, er vi altså bange for at fremstå som det modsatte. Selvom det er det, vi har allermest brug for, når verden larmer omkring os.

I min optik er vi derfor nødt til at gentænke forståelsen af privatliv og dermed genopdage vores ret til det - også når vi selv må bede om det og skabe rammerne gennem f.eks. indretning. I sidste ende handler det om mentalt velvære og overskud, så vi kan trives bedre i den travle hverdag i og uden for hjemmet.

Jeg håber, at vi med afslutningen på januar, og dermed sæsonen for at se indad og lade op, vil tillade os selv fremover at tænke bredere og nyt omkring privatlivet. Vi skal gøre det nemmere for hinanden at kræve tid til sig selv, når nu det er så afgørende for vores velvære. Privatliv er mange ting, men først og fremmest er det her, vi giver slip og bare er til. En sjældenhed i dag, hvor vi altid er på, og tilgængelighed er et nøgleord.