Debat: Vær beredt, computerne erstatter snart læger og revisorer

326807_16_9_large_58.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
22. jun 2016 KL.15:51

Man skal huske at rose, når nogen gør noget godt. Så jeg vil gerne rose Erhvervs- og Vækstminister, Troels Lund Poulsen, for at have nedsat et produktionspanel, der skal øge den digitale og teknologiske omstilling i danske produktionsvirksomheder. Det er et fint og vigtigt tiltag.

Men vi har behov for et endnu bredere perspektiv på problemstillingen. For mens vi længe har vidst, at produktionsarbejdspladser i Danmark er i akut fare for at blive overtaget af robotter og avanceret produktionsudstyr, er det relativ ny viden, at også advokater, læger, revisorer og bankfolk er i overhængende fare for at miste deres job i løbet af få år. Derfor har vi brug for en bredere kommission, end den ministeren lægger op til med sit panel.

"HK vurderer, at 730.000 job vil blive automatiseret over de kommende 20 år, mens Cevea anslår, at helt op mod 900.000 job er i fare"

Robotterne tager en tredjedel af vores arbejdspladser


Det lyder måske som science fiction, men computerne tager allerede nu vores arbejde. HK vurderer, at 730.000 job vil blive automatiseret over de kommende 20 år, mens Cevea anslår, at helt op mod 900.000 job er i fare. Det svarer til ca. en tredjedel af alle danske job! Og udviklingen er allerede i gang.

Jeg har en bekendt, der har opfundet en teknologi, som kan analysere hans fakturaer og fortælle mere om hans forretning og handel end nogen revisor. En anden bekendt har skiftet sin sekretær ud med et styresystem, der skriver venlige mails og laver aftaler med alle hendes kontakter under et konstrueret navn.

Bestyrelser for store virksomheder, har allerede nu placeret computere i bestyrelseslokalet med stemmeret. De træffer beslutninger på baggrund af meget store mængder data, som de analyserer lynhurtigt og laver indstillinger på baggrund af.

"Om få år vil en computer kunne give dig en langt mere præcis diagnose af, hvad du fejler, end nogen læge vil kunne"

Om få år vil en computer kunne give dig en langt mere præcis diagnose af, hvad du fejler, end nogen læge vil kunne. Ved at du fortæller om dine symptomer eller såmænd bare giver adgang til de data, du har på din telefon, afsløres langt mere om din livsstil og din helbredstilstand, end du aner.

Mennesker skal sidde i de kreative job

Omvendt vil andre jobfunktioner kommer til at fylde mere for os mennesker. Det ser fx ud til, at jobfunktioner der indeholder stor grad af kreativitet, håndtering af interpersonelle relationer eller som kræver en rigtig god finmotorik, fortsat vil være job for mennesker – og ikke robotter – i fremtiden. Måske endda i endnu større omfang end vi ser i dag.

Vi har således brug for at opdyrke et langt bredere fokus på, hvad kunstig intelligens og digital disruption betyder for HELE vores arbejdsmarked – ikke kun for vores produktionsvirksomheder. Derfor glæder det mig meget, at IDA i dag sætter fokus på emnet med konferencen Driving Technology. Det er et godt første skridt på vej mod at erkende, hvor store omvæltninger kunstig intelligens og digital disruption reelt skaber i vores samfund i almindelighed og på vores arbejdsmarked i særdeleshed.

Giv os en SIRI-kommission

Men vi skal videre. Jeg ønsker, at Danmark skal være førende i verden, når det kommer til at udnytte de nye vækst- og jobmuligheder, som skabes af kunstig intelligens og digital disruption. Derfor slår jeg til lyd for en SIRI-kommission. SIRI er den rare hjælper på min telefon, som min fem-årige søn fører lange samtaler med. Hun kan både ringe folk op, lave søgninger på internettet og endda svare høfligt, når jeg spørger hende, hvordan hun har det. Men SIRI er også den kunstige intelligens, der i de kommende år vil tage arbejdet fra mange.

"Danskerne skal vide, hvilke udfordringer vores samfund og arbejdsmarked bliver konfronteret med de næste 5, 10 og 15 år"

Vi har brug for en SIRI-kommission, der belyser, hvilke typer af job vi står til at miste med mere kunstig intelligens og digital disruption, hvilke nye typer job vi kan skabe. Og ikke mindst hvilke uddannelser – særligt videregående – det vil kræve fremover.

Vi har brug for en bred offentlig debat om de massive forandringer, vi står over for. Danskerne skal vide, hvilke udfordringer vores samfund og arbejdsmarked bliver konfronteret med de næste 5, 10 og 15 år. Så vi kan gribe udviklingen og være med til at forme den. For selvfølgelig kan vi gøre den næste industrielle revolution til en fordel for os – ligesom vi har gjort med de foregående. Men det kræver opmærksomhed og handling. Nu. Vi kan passende starte med en SIRI-kommission, der giver os et oplyst grundlag at handle på.