SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Saxo Bank: Ja, grøn omstilling er hot. Men olie og kul er stadig både en god og nødvendig investering

På Esbjerg Havn skal man fremover udskibe vindmøller i stedet for boreplatforme til Nordsøen. Men det betyder ikke, at olie og gas er en dårlig investering, mener Peter Garnry. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
På Esbjerg Havn skal man fremover udskibe vindmøller i stedet for boreplatforme til Nordsøen. Men det betyder ikke, at olie og gas er en dårlig investering, mener Peter Garnry. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

An der schönen blauen Donau eller “Den smukke blå Donau” er en af den tysksprogede verdens store bidrag til den klassiske musik. Men i sommer var der hverken noget smukt eller blåt over den lange flod, der strækker sig næsten fra Tyskland i vest til Sortehavet og Rumænien i øst.

Et af de steder, hvor Donau bugter sig igennem Europa, er ved den serbiske by Prahovo. Her dukkede 20 tyske krigsskibe fra Anden Verdenskrig pludseligt op på flodens bund. Skibene, der blev sunket af tyskerne selv i krigens sidste dag, blev blotlagt af den historiske tørke, der har resulteret i en ekstrem lav vandstand i Donau.

Det er ikke kun rustne skibsvrag, der bliver afsløret for tiden. En række uheldige sammenfald gør, at det er tydeligt for enhver, at vi i dag har en energikrise. De tårnhøje elpriser i Europa slår alle rekorder. Hele ni gange er elprisen højere i dag end det historiske gennemsnit siden 2007.

Afkoblingen af den globale energisektor fra fossile brændstoffer er sandsynligvis den største opgave, vi som mennesker nogensinde har sat os for at udføre

Hvis man skulle få den tanke, at den aktuelle energikrise skyldes manglende vind eller vand efter sommerens tørke i Europa, eller Ruslands angreb på Ukraine og den efterfølgende nedskalering af russisk gas til det europæiske marked, så tager man fejl. Det er afgjort faktorer, der spiller en rolle, men den helt store forklaring er manglende investeringer i den traditionelle energisektor.

Drop den naive tankegang

Siden 1700-tallet har vores stigende velstand været resultatet af en økonomi baseret på fossilt energi. Det har gjort os rigere end nogensinde før, men tiden er moden til en ny, fossilfri epoke. De seneste år har der derfor helt berettiget været et stort fokus på vedvarende energi og grøn omstilling.

Det er en nødvendig udvikling ud fra et klimaperspektiv. Men på kort sigt har konsekvensen været, at den traditionelle del af sektoren, der forbruger fossile brændstoffer, som olie, gas og kul, ikke har fået de nødvendige investeringer.

Afkoblingen af den globale energisektor fra fossile brændstoffer er sandsynligvis den største opgave, vi som mennesker nogensinde har sat os for at udføre. Det skal vi forstå som iagttagere og investorer. Vi skal samtidig også forstå, at vejen derhen hverken er kort eller snorlige.

Omstillingen går langsomt

Verdens samlede energiforbrug er igen stigende efter nogle år med pandemi. Brug af fossile brændstoffer i energisektoren er de senere år kun faldet en smule. I dag er den på 82 pct., hvor den for fem år siden var på 85 pct. Det viser BP’s opgørelsen over verdens energiefterspørgsel.

Det er samtidig også værd at huske, at den globale efterspørgsel efter energi stiger. Efterspørgslen er hovedsageligt drevet af udviklingslande, hvor det af økonomiske muligheder ofte er nemmere at opskalere energiproduktionen med gammel teknologi og fossile energikilder frem for vedvarende energi.

En anden udfordring er, at det er problematisk at skalere vedvarende energikilder for at følge med det store behov for elektrificering.

Tidligere i år var både danske Ørsted og Vestas ude med advarsler om, at bureaukrati er en betydelig forhindring for at øge antallet af vindmøller til havs. Opgørelser viser nemlig, at en tilladelse i gennemsnit er 11 år undervejs. Det duer ikke, og udgør en meget stor sten på vejen for den grønne omstilling i energisektoren.

Erkendelse er på vej

De seneste måneder har de høje olie- og gaspriser vakt opsigt. Så voldsomme stigninger har selvsagt en række negative samfundsmæssige konsekvenser, men det rummer også muligheder for investorer. Det er næppe gået mange investorers næse forbi, at olieselskaber og raffinaderierne har kronede dage. Det er koblet sammen med vores analyser, der viser, at de traditionelle energiproducenter er lavt prissat i forhold til de årsresultater, der venter forude. Det er oplagt en god investeringscase.

I USA har den amerikanske præsident Joe Biden fået landet en historisk stor klimalov. Hele 369 mia. dollar er der afsat til den grønne omstilling og klimatilpasning.

Det er et astronomisk højt beløb, men det interessante i loven i denne sammenhæng er de amerikanske politikeres erkendelse af, at verden i meget længere tid får brug for olie og gas end hidtil forventet. Det er en erkendelse, der vil medføre øgede investeringer i olie- og gasindustrien.

Det gør to ting klart for mig. Der er ikke én samlet løsning på vores energiproblem. Vi får brug for forskellige energikilder, og vi må ikke gøre os afhængige af én bestemt energikilde. Derfor kære investor: Tænk bredt, når du tænker på energisektoren.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu