SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Randstad-direktør: Husk nu, at den gode afskedigelse er et medarbejdergode

Nima Astanehdost, adm. direktør, Randstad Danmark, mener, at man allerede ved ansættelsessamtalen bør have en outplacement-strategi. PR-foto
Nima Astanehdost, adm. direktør, Randstad Danmark, mener, at man allerede ved ansættelsessamtalen bør have en outplacement-strategi. PR-foto

Vi har i flere år set et jobmarked med kontinuerlig jagt på flere hænder og dermed ganske få opsigelser. Jeg tror fortsat, at mange virksomheder leder efter flere folk, men vi begynder også at se en udligning og dermed også en stigning i de afskedigelser, der ellers har hørt til sjældenhederne.

Allerede ved ansættelsessamtalen bør have sin outplacement-strategi på plads og vise kandidaten, at man tænker langt på deres vegne

Det får mig til at slå et slag – ikke for rekruttering, men for den gode opsigelse. Det lyder måske selvmodsigende at tale om afskedigelser i positive toner, men der er veje til at vende en følsom situation til noget konstruktivt.

Investering i tryghed

De fleste danskere har en ulykkesforsikring – det er muligvis ikke rart at blive mindet om risikoen for ulykker, men vi sætter dog pris på vores police, fordi vi ved, at den har en vigtig funktion i et worst case-scenarie. På samme måde kræver virkeligheden, at HR og virksomhedsledere laver en “forsikring” af medarbejderne, selvom de måske ikke får brug den.

Jeg taler her om outplacement – et forløb, der hjælper den opsagte godt videre på virksomhedens regning. Det bør være en ambition for alle danske virksomheder i 2023 – uanset om det er de mindre ejerledede virksomheder eller de helt store spillere – at vi taler højt om outplacement.

Allerede ved ansættelsessamtalen bør have sin outplacement-strategi på plads og vise kandidaten, at man tænker langt på deres vegne.

Outplacement er en investering i de ansattes tryghed. Jeg mener, at vi skal se det på linje med pension, sundhedssikring, fitness og alle de andre medarbejdergoder. Det er med til at mindske frygten for fyringer, som er et vedvarende tabu i Danmark. Vi skal have aftabuiseret opsigelser, som fortsat er et ord, man helst kun hvisker, uanset om man er den opsagte eller den, der har taget det svære valg.

Medarbejdergode

Husk, at en opsigelse ikke er et endeligt punktum for samarbejdet, og det giver ro i maven for de medarbejdere, der fortsætter i virksomheden. Jo bedre forberedte I er, jo bedre vil både I og jeres medarbejdere komme godt videre.

Hvis I ønsker at gå forrest og skabe de bedste forhold for både nye og gamle kolleger, skal I allerede i dag gøre opsigelsen til et medarbejdergode – og få outplacement integreret i virksomheden helt fra den første jobsamtale

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu