SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Professor: Er 3F blevet postfaktuelle?

Den danske købekrafts udvikling halter efter vores naboers – og det viser tal fra flere sider, lyder det fra Christian Bjørnskov. Illustration: Michaël Dorbec
Den danske købekrafts udvikling halter efter vores naboers – og det viser tal fra flere sider, lyder det fra Christian Bjørnskov. Illustration: Michaël Dorbec

Den 11. januar kritiserede Frederik I. Pedersen, 3F’s cheføkonom, min dokumentation den 3. november og 1. december af Danmarks vækstproblem. Min pointe i indlæggene var, at Danmark rent økonomisk ikke udvikler sig i samme tempo som vores økonomiske nabolande.

Frederik beklikkede min faglighed og afviste problemet, hvilket jeg svarede på den 11. januar. Fredag den 13. januar vendte han dog tilbage med mere kritik af mine kilder.

Frederik skriver i sin nye kritik, at “Verdensbankens, OECD’s og Eurostats databaser viser et andet billede” end det, jeg illustrerer, men hans påstand er faktuelt forkert.

Som det er tydeligt, giver de fire kilder lidt forskellige tal, men de fortæller alle historien om en dansk vækstmanko

Ifølge Verdensbankens købekraftskorrigerede data voksede danskernes indkomst helt præcist 15,6 pct. mellem 1999 og 2019, mens naboernes voksede 25,2 og svenskernes i sig selv 36,1 pct. Forskellene er mindre, når man bruger Eurostats data, men vækstraterne i de sammenlignelige indkomster er stadig henholdsvis 16 pct. i Danmark, 22 pct. blandt Danmarks økonomiske naboer, og 30 pct. hos svenskerne.

OECD’s indkomstdata med købekraftskorrektion i konstante priser viser en vækstrate for Danmark på 20 pct., for naboerne 26 pct., og for Sverige isoleret set på 36 pct. Min foretrukne kilde, the Penn World Tables, viser vækstrater på henholdsvis 23, 26 og 39 pct.

Som det er tydeligt, giver de fire kilder lidt forskellige tal, men de fortæller alle historien om en dansk vækstmanko. Frederiks påstand om, at databaserne viser, at danskernes købekraftskorrigerede nationalindkomst skulle være “de sidste 20 år gået fra at ligge under det svenske til nu at ligge over”, er heller ikke korrekt i en eneste af de fire kilder.

Jeg ved ikke, om 3F’s cheføkonom ligesom regeringen har begivet sig ind i en postfaktuel verden, hvor politiske påstande trumfer reel viden. Men som finansmanden og politikeren Bernard Baruch engang sagde, har alle ret til deres egen holdning, men ikke deres egne fakta. Det bør også stadig gælde i den offentlige debat.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu