Debat: Lånebaseret SU vil løfte niveauet

389636_16_9_large_179.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
18. okt 2019 KL. 8:00
Lånebaseret SU på kandidatuddannelsen vil løfte niveauet. En måde, hvorpå vi kan gøre op med den nuværende tendens, hvor der gives penge til dem øverst i systemet og spares på dem, der ligger på gulvet.

SU er et emne, der får følelserne uden på tøjet – også for mig - da det både berører de unges eksistensgrundlag og samfundets evne til at uddanne dygtige, produktive og ikke mindst selvstændige borgere. Borgere, der vil bidrage til et samfund med høj velstand.

De unge vil med et nyt system kunne få en bachelor og derefter selv vurdere, om de har evner og mod på at fortsætte. De vil blive tvunget til at tage stilling til deres risikovillighed og have øje for deres fremtidsperspektiv – dette allerede fra den dag, de ansøger om optag.

En ny SU-reform vil give mulighed for, at vi som samfund kan tage ansvar. Et ansvar for at løfte uddannelsessystemet fra bunden af og op. Jeg selv arbejder meget med at få unge til at investere, og dette stopper mig ikke fra at have denne holdning – da det at tage en velovervejet uddannelse er en investering for dig selv og din fremtid.

Derudover er jeg selv studerende, og jeg vil med glæde bidrage til at vi kan løfte andre ved at betale min kandidats SU-lån tilbage. Helt konkret kunne der være en 0 pct. rente, så de unge ikke forgælder sig fra start af. Med en procentvis tilbagebetaling som starter den dag, man træder ind på arbejdsmarkedet. Dermed giver vi studerende en håndsrækning til glæde og gavn for os alle. Dette alt imens de sække af guld, der på nuværende tidspunkt går til SU på kandidaten, kan omprioriteres. Derefter kan de uddeles til folkeskoler, erhvervsuddannelser og andre, som de seneste år er blevet overset, da de lå i ruiner.

Fremtidens studiestøtte skal afspejle et fleksibelt uddannelsessystem, der går hånd i hånd med et dynamisk arbejdsmarked. Derfor er et lånebaseret SU-system på kandidatuddannelser en god idé.