Debat: Køb aktier nu, mens alle er usikre

341434_16_9_large_218.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
10. mar 2017 KL.13:29
Aktier hader usikkerhed. Det er en gammel markedserfaring, men den er sand. Markedsprognoser er -med al respekt - aldrig 100 pct. sikre, og når investorerne ikke kan vurdere konsekvenserne af kommende begivenheder, bliver aktierne ofte volatile, hvilket lægger en dæmper på begejstringen.
Det overraskede mange, men det skete i 2016 - specielt i USA og Storbritannien. Derfor bør vi i det kommende år fokusere mere på landene i eurozonen - startende med valget i Holland i denne måned. Og det er min anbefaling at købe aktier nu, før usikkerheden aftager.

Nu er det Europas tur

Sidste år var der usikkerhed over alt. Negative renter. Faldende oliepriser. Svage produktionstal. Investorerne fik sløret deres dømmekraft, og Brexit og det mærkværdige amerikanske præsidentvalg gav yderligere anledning til usikkerhed blandt investorerne. De havde svært ved at forvente forbedringer, som året skred frem. Men ved årets udgang blev frygten dæmpet - især i USA og Storbritannien, og de globale aktier blev noteret med et plus, dog uden at være spektakulært, på 10,7 pct. i afkast.

"De globale finansielle medier opskruer frygten omkring det hollandske valg og noterer sig, at det euroskeptiske Frihedspartiet fører i de fleste meningsmålinger"
 
I eurozonen kommer der tre store nationale valg i 2017: Holland, Frankrig og Tyskland. Finansielle medier advarer højlydt om stigende euroskeptisk populisme, og at frygten for en højreradikal sejr kan true euroen eller EU. Usikkerheden er stor. Men se fremad - for alt tyder på, at usikkerheden vil falde.

En opskruet frygt

De globale finansielle medier opskruer frygten omkring det hollandske valg og noterer sig, at det euroskeptiske Frihedspartiet (PVV) med Geert Wilders i spidsen fører i de fleste meningsmålinger. Og medierne gør det klart, at Geert Wilders vil skabe problemer for euroen.
Mange hollandske vælgere mener, at disse påstande og antagelser er overdrevne: PVV kan muligvis vinde flertallet af stemmerne. Men for at danne regering er det som regel nødvendigt at indgå i en koalition. Og her ser det ud til, at ingen af de større partier er villige til at støtte Frihedspartiet. PVV vil således kunne "vinde" flertallet af stemmerne - og alligevel være nødsaget til fortsat at sidde i oppositionen.
Når dette går op for de globale investorer, bør usikkerheden forsvinde.

"Uanset hvem der vinder, vil disse valghandlinger i Europa efter min vurdering afværge politisk usikkerhed"

Der er også stor usikkerhed om det franske præsidentvalg, hvor populistiske Marine Le Pen og Front National (FN) fører meningsmålingerne. Men hendes "førerposition" ser ud til at følge traditionen i det lidt mærkværdige franske to-runde afstemningssystem. I den første valgrunde er vælgertilslutningen fordelt på mange kandidater. Meningsmålingerne er fragmenterede i forhold til de traditionelle partitilhørsforhold, og mange vælgere stemmer som en symbolsk protest. Men hvis ingen af præsidentkandidaterne opnår over 50 pct. af stemmerne i første runde - hvilket næppe vil være tilfældet - skal der foregå en ny afstemning mellem de to topkandidater, som har opnået flest stemmer. Og det vil givetvis forstærke modstanden mod Le Pen.
Ender valget med en tvekamp mellem enten den republikanske François Fillon eller den uafhængige, midtsøgende Emmanuel Macron og Marine Le Pen, ser det ud til, at Le Pen vil have et efterslæb på flere end 20 point. Selv hvis Le Pen overraskende vinder, vil hun få svært ved at gennemføre vidtgående lovgivning, hvis ikke FN vinder det parlamentariske flertal. Og det vil i givet fald være en historisk begivenhed for et nyere parti uden den store succes, når det gælder nationale valg. Efterhånden som afstemningen nærmer sig, bør investorerne derfor reagere på den lave sandsynlighed for, at der kommer til at ske radikale forandringer.

Køb mens tid er 

Også når det gælder valget i Tyskland til september, skaber euroskepticisme frygt - båret frem af mediernes dækning af EU-modstandspartiet Alternativ for Tyskland (AFD). Kansler Angela Merkel søger en fjerde valgperiode. Men hendes koalition mellem SDU og CSU møder modstand fra centrum-venstre socialdemokraterne (PSD) - ledet af Europa-Parlamentets tidligere præsident, Martin Schulz. Meningsmålingerne viser, at Merkels koalition hænger efter PSD. Men PSD er - ligesom Merkels koalition - pro-euro.
AFD's popularitet kan være stigende, men de halter stadigt betydeligt efter de etablerede partier. Derfor vil den næste regering i Tyskland efter al sandsynlighed være pro-euro.
Og dermed er også denne krise afværget.

"Udlånene er stigende, udbytterne er i vækst – og dermed er hjulene velsmurte til fortsat vækst"

Uanset hvem der vinder, vil disse valghandlinger i Europa efter min vurdering afværge politisk usikkerhed. Derfor bør investorerne få et klarere billede af Europas længe oversete økonomiske ekspansion. Q4 i 2016 var det 15. kvartal i streg, som viste vækst bnp i EU. Udlånene er stigende, udbytterne er i vækst - og dermed er hjulene velsmurte til fortsat vækst. Denne vækst vil gradvist og ubemærket fortsætte.
Derfor anbefaler jeg at købe, mens tid er.