SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kære leder, forkælelse hjælper dig ikke til at fastholde din medarbejder

Bare de kunne se efter løsninger i stedet for problemer. Sådan hører jeg ofte håndværksmestre sige om deres medarbejdere. Manglen på arbejdskraft har givet gode tider for de ansatte. De forventer alt for meget. Jeg ville ønske, de tog mere ansvar, siger andre.

Antallet af konkurser er steget dramatisk i oktober måned, og selvom det ikke er en lykkelig situation, så har det naturligvis givet et tilskud af frie hænder. Det kommer bare ikke til at hjælpe det store i spørgsmålet om udbud og efterspørgsel af arbejdskraft.

En arbejdsplads er ikke et demokrati, men et mikrokosmos, hvor lederen skaber rammerne og forvalter de vilkår, som virksomheden er blevet givet

Lige nu spås det, at vi kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030, og for en uge siden viste det sig, at der er et stort dyk i optaget på erhvervsuddannelserne. Fødekæden lider. Hvilken strategi skal håndværksmesteren vælge for at skabe forretning gennem sine dyre og mange gange uinspirerede medarbejdere?

Give dem mere i løn? Acceptere mobiltelefonsnak? Lukke øre og øjne for brok i krogene og hovedet-under-armen-adfærd, som f.eks. når to godt betalte svende bruger en time på at køre til byggemarkedet efter en kasse søm midt på dagen?

I Danmark har lønmodtagerne på mange måder fået en meget beskyttet status, og man skal passe på ikke at sige noget kritisk. Men jeg har hørt den kritiske vinkel mange gange i fortrolige samtaler.

Uansvarlighed og mangel på engagement er et stort problem. Men løsningen på det peger først og fremmest tilbage på lederen og arbejdsgiveren. Lederen skal tage ansvar for, at medarbejderne tager ansvar. Ledere der brokker sig over medarbejdere, der ansvarsløst brokker sig, når ikke så langt med udviklingen af en god og stærk forretning. Både leder og medarbejdere lander i stedet i en sump af magtesløshed, som dræner på energi, drive og god forretning.

Lederen skaber dårlige betingelser, værktøjet mangler, tiden er for knap, lyder det fra den ene side, og fra den anden side lyder det: De kan ikke tænke selv.

Der er brug for at få skabt en følelse af stolthed, af at have magt over tingene og at have lyst til at skabe glæde hos kunder og kollegaer. Det gælder både for leder og medarbejdere. Lederen skal lede til en god kultur. Ellers bliver det kulturen, der leder lederen.

Lederen har ret til at lede

Danske ledere skal tænke tilbage på septemberforliget i 1899, hvor samarbejdsaftalen blev lavet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Lederen har ret til at lede. En arbejdsplads er ikke et demokrati, men et mikrokosmos, hvor lederen skaber rammerne og forvalter de vilkår, som virksomheden er blevet givet.

Dumt vil det naturligvis være at mose hen over medarbejderen, kontrollere og dirigere, uden at lytte på nogen andre end sig selv. Det må man faktisk godt, så længe man ikke direkte krænker nogen. Men det skaber hverken god stemning eller arbejdsglæde.

Min opfordring er, at lederne bliver gode venner med deres ledelsesret, og den magt der ligger i den. Være magten bekendt og holde fast i krav til medarbejdernes adfærd, så en stærk kultur kan vokse. En del af en stærk kultur i 2022 lægger også ledelse i medarbejdernes hænder. Medarbejdere skal “lede op”.

Det vil sige – i stedet for brok i krogene – komme og fortælle om gode idéer, ting der kan ændres, ønsker fra kunder og god sladder.

Det er lederens ansvar at sørge for, at det at “lede op” kan ske. Lederen har magten og ansvaret for at skabe de rammer, der skal til for, at det kan komme til at ske. Lederen har magten til at bestemme, at det er sådan, det skal være.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu