SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kære investorer, sammen kan vi gøre dansk landbrug både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt

EU’s landbrugsstøtte medvirker til en strukturel udvikling af dansk landbrug, der hverken er økonomisk bæredygtig eller gavnlig for miljøet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
EU’s landbrugsstøtte medvirker til en strukturel udvikling af dansk landbrug, der hverken er økonomisk bæredygtig eller gavnlig for miljøet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den igangværende strukturudvikling i Danmark er i gang med at overdrage vores landbrug til ganske få ejere, nemlig aktieselskaber og kapitalfonde fra ind- og udland. De nuværende støtteordninger spænder desuden ben for et landbrug, som er bæredygtigt både økonomisk og miljømæssigt.

I stedet har Danmarks landbrug udviklet sig til en offentligt støttet kæmpe på lerfødder med lavt økonomisk afkast trods massive offentlige tilskud, kæmpegæld og stor import af foder. Det vil vi gerne ændre på. Samtidig vil vi gerne give investorer mulighed for at gøre noget reelt ved de aktuelle kriser indenfor klima, natur, drikkevand og fødevarer.

Med impact-investering i en veletableret fond med lav risiko, forventet udbytte allerede fra 2024 og god investeringsstørrelse kan investorer gøre noget konkret ved de aktuelle kriser.

På vores gårde er målet at gøre sig uafhængig af EU-støtte og på den måde også være økonomisk bæredygtig

Vi handler på de aktuelle klima-, natur-, drikkevands- og fødevareproblemer. Vi nøjes ikke med at snakke og flage med verdensmål. I stedet opkøber vi dansk landbrugsjord og tilbyder yngre forpagtere at drive deres selvstændige virksomhed efter grønne retningslinjer, så der er overskud på alle bundlinjer.

Ved hjælp af vores 800 aktionærer og en egenkapital på 40 mio. kr. har vi allerede investeret i næsten 1000 hektar god landbrugsjord fordelt på 11 ejendomme. Her kører dygtige fagfolk en økonomisk bæredygtig forretningsmodel, som er forpligtet på økologi, beskyttelse af drikkevand samt klima-, natur- og vildtplejeplaner for øget biodiversitet.

Selskabet har sorte tal på bundlinjen og udsigt til udbytte allerede i 2024. Investering i jord er altid fornuftig til rette pris, så kurserne på vores aktier vil stige over tid. Investeringen er langstrakt og matcher på mange måder en investering i obligationer i form af moderat, men stabilt afkast.

Samtidig understøtter investor konkret et bedre miljø, renere drikkevand, sundere jord og sundere fødevarer og klimaløsninger. For hvad nytter det at have en god portefølje og stor opsparing, hvis den verden, ens børnebørn skal overtage, er forarmet?

Mark for mark genetablerer vi det førhen så stolte danske landbrug, der i øjeblikket bliver mindre og mindre dansk. Vi skaber et alternativ til den igangværende strukturudvikling.

Et sundt alternativ til det dyre landbrug på støtten

Vores traditionelle landbrug er blevet forvænt med store tilskud. Det danske landbrugs samlede nuværende overskud svarer faktisk kun lige til EU’s tilskud til samme landbrug.

Danmark sender årligt netto 7,6 mia. kr. til EU (1304 kr. pr. indbygger). Dansk landbrug modtager støtte på i alt 7,3 mia. kr. Danskernes penge er så at sige nede at vende en tur i Bruxelles. Så kommer de hjem igen som faste hektartilskud til forudbestemte produktionsformer. Men på grund af støttesystemets udformning bliver støtten kapitaliseret ind i jordpriserne frem for på varernes konkurrenceværdi.

De høje priser gør det næsten umuligt for næste generation af landmænd at købe jord. Bedriftsstørrelsen binder meget kapital, hvorfor næste generation ikke har råd til at etablere sig. Kun de store kapitalejere kan være med. På den måde bliver der ofte kun dyrket det, der kan opnå tilskud, i stedet for at udvikle og styrke produkternes konkurrenceevne.

På vores gårde går vi i stedet for efter at opdyrke særlige kvaliteter, f.eks. indenfor ernæring eller miljø. Her er målet at gøre sig uafhængig af EU-støtte og på den måde også være økonomisk bæredygtig.

Værdidreven og konkurrencedygtig investering

Investering i Dansk Økojord A/S er et alternativ til “blot” at investere i allerede bæredygtige virksomheder. Her har investor mulighed at skabe reel impact: Positiv forandring i et landbrug, der ellers i dag både skranter alvorligt og samtidig trækker over på naturens ressourcer.

På den måde er landbruget selv med til at imødegå de truende kriser indenfor fødevarer, klima, biodiversitet og drikkevand. Det giver flere sunde, danske landbrug med overskud på alle bundlinjer.

Det skylder vi os selv, vores omverdenen – og ikke mindst fremtidige generationer.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu