Debat: Jeg vil hellere have israelsk iværksætterånd end dansk hygge

334550_16_9_large_599.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
08. nov 2016 KL.16:25
I fredags sad jeg på en skøn havnecafé i Jaffa midt i Tel Aviv og spiste skaldyr og snakkede start-ups med en gruppe danske business angels, der, ligesom jeg, var taget til det forjættede land for at lære noget af israelerne. Da vi vandrede hjem ad strandpromenaden, mødte jeg en posedame, der samlede flasker, og da hun fik den, jeg gik med, kunne jeg ikke dy mig for at spørge om, hvad hun ellers lavede. Hun var "between jobs" og drømte om at starte en virksomhed – igen.

Israelsk gå-på-mod og antiautoritetstro

Chutzpa hedder det på hebraisk og dækker over det gå-på-mod og den antiautoritetstro, som de godt 8 mio. israelere har mere af end resten af verden. Og som gør, at de ikke er bange for at fejle eller mislykkes med en start-up, for så prøver man da bare igen. I Europa investerer vi 16 dollar pr. indbygger i start ups, I USA er det over 100 dollar, og i Israel er det over 400 dollar pr. Indbygger. Israel er det sted i verden uden for Silicon Valley, hvor der er flest start-ups og bedst start-up miljø.

"I Danmark har vi en vækstfond, der ganske vist udlåner risikovillig kapital, men til gengæld er renten også derefter, og direktøren i start-up-virksomheden skal virkelig mærke, det hvis det går galt"

Hvad er forklaringen på det? Chutzpa er en vigtig ingrediens, men derudover indførte den israelske stat i starten af 1990'erne et program, hvor man etablerede ti venture-fonde på 20 mio. dollar hver med 60 pct. offentlig finansiering. Alle klarede sig, og flere af dem er store multinationale fonde i dag. Desuden har israelerne skabt en vækstfond, der hvert år udlåner 400 mio. dollar til start-ups. Men de skal kun have pengene tilbage, hvis det er gået rigtig godt. Man har som ambition maximalt at få 30 pct. retur – ellers er man jo ikke risikovillig nok.

I Danmark har vi en vækstfond, der ganske vist udlåner risikovillig kapital, men til gengæld er renten også derefter, og direktøren i start-up-virksomheden skal virkelig mærke, det hvis det går galt – så står han eller hun tilbage med en personlig gæld eller må sælge hus og bil. Vækstfonden roses for deres flotte resultater, men Vækstfonden er desværre ikke en vækstfond, men blot en stærk kapitalistisk bank, der drives dygtigt, men bare med helt forfejlede målsætninger.

"Når vi kryber sammen om stearinlysene om 50 år, så er israelerne nok 50 pct. rigere end os, fordi de forstår, hvor vigtigt det er at skabe grobund for nye virksomheder"


Hyggen tager pusten fra danskerne


Og i Danmark har vi ikke ret meget Chutzpa, men derimod et andet uoversætteligt begreb: hygge. Og vi elsker at hygge os, at krybe sammen her i efterårskulden om stearinlysene, og selvfølgelig skal alle hygge sig. Vi samler ikke flasker, vi får kontanthjælp, boligsikring, friplads i børnehaven osv. Og det er meget svært at argumentere for, at det ikke skal være sådan, vi er jo en medmenneskelig velfærdsstat. Bortset fra, at det ikke giver meget Chutzpa. Når vi kryber sammen om stearinlysene om 50 år, så er israelerne nok 50 pct. rigere end os, fordi de forstår, hvor vigtigt det er at skabe grobund for nye virksomheder i en verden, hvor forandringerne konstant tager til. Too bad Denmark.