SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Iværksætter: Jeg har tre ønsker til den kommende regering

En progressiv iværksætterpolitik er forudsætning for den vækst, der skal betale for velfærdsstat og grøn omstilling. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
En progressiv iværksætterpolitik er forudsætning for den vækst, der skal betale for velfærdsstat og grøn omstilling. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Mette-mobilen ruller igen, bybilledet er plastret til med kampagneslogans, og var der ikke tv-debat forleden? Det er ingen hemmelighed, at der snart er folketingsvalg.

Her indtager iværksætterpolitik sjældent den øverste plads på dagsordenen. Vi er ikke nok til at udgøre et vælgerhav, det giver mening at fiske i. Ikke desto mindre er en progressiv iværksætterpolitik en forudsætning for den vækst, der skal betale for velfærdsstat og grøn omstilling.

Vi er ikke nok iværksættere til at udgøre et vælgerhav, det giver mening at fiske i

Ofte ønsker iværksættere sig lavere skatter og en mindre administrativ byrde. Det vil sige flere penge og mere tid, man kan investere i sin forretning. Det er vigtigt, men det er også en gammel traver. I stedet vil jeg fremhæve tre tiltag, som vil styrke vækstlaget og fremtidens iværksætterkultur.

Mere favorable forhold for warranties

Startups kan ikke konkurrere på løn og pension, men vi kan give ansatte andel i virksomhedens vækst. Forholdene er utilsvarende: høj beskatning og høj risiko for at blive beskattet af urealiserede gevinster. Gør det mere lukrativt at modtage warranties, og giv talentmassen i det danske iværksættermiljø mulighed for at tjene de indskud, der finansierer etableringen af fremtidens startups.

Gør det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Det skal være nemmere at få arbejdsvisa til ikke EU-borgere. Det skal være nemmere for digitale nomader at tage ophold i Danmark uden at blive mødt med administrative krav. Danmark besidder hverken hænder eller erfaring nok, så gør det nemmere at importere den udefra.

Indfør fradrag på tab ved investering i unge virksomheder

Danske iværksættere er afhængig af, at der findes folk, der er villige til at tage store risici og investere tidligt. Dem er der for få af i dag. Ved at indføre et fradrag på tab ved investering i virksomheder, der er yngre end tre år, skaber man incitament til at investere i innovative startups.

Alle disse tiltag vil være bedst at indføre i EU-regi, så man for alvor kan gøre Europa til iværksætterhub på linje med USA. I mellemtiden foreslår jeg, at Danmarks næste regering sætter ind med disse tre fokuserede forslag.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu