SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Investor: Vantro pessimisme understøtter en stærk bedring for OMX

Vantro pessimisme får investorerne til at fokusere på det negative, mens de ignorerer gode nyheder – eller argumenterer for, at positive hændelser vil udvikle sig til noget forfærdeligt, skriver Ken Fisher. Illustration: Michaël Dorbec
Vantro pessimisme får investorerne til at fokusere på det negative, mens de ignorerer gode nyheder – eller argumenterer for, at positive hændelser vil udvikle sig til noget forfærdeligt, skriver Ken Fisher. Illustration: Michaël Dorbec

Kan det passe? Mange antager, at det to måneder lange opsving på de globale aktier og OMX – et opsving, der sluttede midt i august – var en enlig svale, der i stedet fører til langt større fald forude. Det kan måske være tilfældet. Men i modsætning til de fleste bear-markeder er dette års afmatning stemningsdrevet, hvilket er et korrektionslignende karaktertræk.

Afmatningens usædvanlige dybde og varighed bunder i, at så mange gav frygt og næring til den. Dog ligner afmatningen de fleste bear-markeder på én afgørende måde: Den har affødt, hvad jeg kalder “vantro pessimisme”, som danner grobund for en bedring.

Vantro pessimisme betyder, at alt, der er mindre end en katastrofe, er en positiv overraskelse, og det nærer bedringen

Jeg har længe skrevet om vantro pessimisme. Fænomenet er noget, der dukker op, efter store afmatninger “slår hårdt ned på” stemningen.

Det får investorerne til at fokusere på det negative, mens de ignorerer gode nyheder – eller argumenterer for, at positive hændelser vil udvikle sig til noget forfærdeligt. Men vantro pessimisme betyder, at alt, der er mindre end en katastrofe, er en positiv overraskelse, og det nærer bedringen.

Dystre prognoser

Det ser vi nu over alt. Bank of Americas fondsforvalterundersøgelse i august viste, at den globale vækstoptimisme lå tæt på julis rekordlave niveauer. Danmarks Statistik konstaterede også, at de danske forbrugerforventninger var stærkt negative i august.

Det samme gælder forbrugernes forventninger i USA, Storbritannien og euroområdet. Dystre overskrifter advarer om en energidrevet global recession, som udløber af, at Rusland lukker for gassen til Europa.

Vi ser mange kraftigt modstridende indikatorer: Forsyningsproblemerne aftager, men historisk lave regnmængder, lav vandstand i de europæiske floder, nye spændinger om Taiwan, nye nedlukninger i Kina og dansk mangel på arbejdskraft truer handlen. Den stærke eurofrygt i slutningen af 2020 og starten af 2021 forsvandt, men nu truer en stærk dollar de nye vækstmarkeder. Der hersker stor frygt for global recession, men markederne har – uvist hvorfor – ikke på forhånd afspejlet det i kurserne.

Spinkelt håb

Det er dog ikke nyt. Tænk tilbage på juni i 2020, hvor jeg her i Børsen skrev om den udbredte vantro pessimisme. Grimme, tilbageskuende data stjal overskrifter, og den danske industriproduktion faldt 9,1 pct. i april og 18,5 pct. i maj. Men der var et spinkelt håb, som førte positive overraskelser – og store afkast – med sig. OMX 25 stormede frem med 70,8 pct. fra det laveste niveau i marts 2020 frem til årets udgang, og dette skete midt i en periode, der var præget af massiv frygt og tvivl.

I denne omgang opbygges den vantro pessimisme, som jeg skrev om her i Børsen i juli, på hele otte skræmmende historier, der nærer frygten. Og det er en vigtig forskel. Normalt er de større fald kun præget af én eller to skræmmehistorier. I 2020 var frygten rettet mod covid og flere økonomiske nedlukninger.

Under den globale korrektion sidst i 2018 herskede frygten for en handelskrig med Kina. I 2015-2016, der var præget af omfattende fald, omfattede bekymringerne Kinas “devaluering” og kaos omkring råvarer.

Uroen for afmatning i 2011 spændte bredere med gældskrisen i Europa, USA’s kamp om gældsloftet og en potentiel kinesisk hård landing, men lå langt fra den aktuelle situation med krig, energikrise, oliepriser, renteændringer, forsyningskæder, bitre politiske stridigheder, klimaproblematik og meget mere.

Selv pessimistiske nedjusteringer af vækstprognoserne fra Verdensbanken og IMF bliver kaldt “for optimistiske” – mens sortsynede prognoser stjæler opmærksomheden fra Danmarks overraskende økonomiske styrke.

Den vantro pessimismes dysterhed muliggør imidlertid en bedring, selv om sortsynet stadig vil være der længe efter, at aktiekurserne er steget. Husk igen på 2020: Mange hævdede, at markederne “ignorerede” de negative aspekter, mens aktierne steg. Det år faldt det danske bnp i andet kvartal med 6,0 pct. kvartal/kvartal, efter at opsvinget begyndte.

Den store ydmyger

Forbruget faldt, mens nye restriktioner blev introduceret. Hele industrier var kriseramte. Men da situationen endelig tegnede sig klarere, var aktierne allerede steget. Dengang var et bull-opsving ikke en forudsætning for perfektion. Og det bliver det heller ikke nu.

Jeg kalder ofte aktiemarkedet “den store ydmyger”, og vantro pessimisme er et af yndlingsværktøjerne. Den fremhersker i stigende grad og fortrænger mange ud i en venteposition på sidelinjen, hvor de venter på klarhed, mens markederne stiger. Lad dig ikke narre. Omfavn usikkerheden, og ej aktier.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast

Forsiden lige nu